<P>Az idén 191 milliárd forintot fordítanak agrártámogatásra </P>

Vágólapra másolva!
Az idén a tavalyinál 52 milliárd forinttal több támogatást vehetnek igénybe a gazdák. A költségvetésben jóváhagyott 310 milliárd forintból ténylegesen 191 milliárd forint fordítható támogatásra - jelentette be Tamás Károly, az agrártárca közigazgatási államtitkára.
Vágólapra másolva!

Az agrárgazdasági célok idei költségvetési támogatásáról szóló földművelésügyi és vidékfejlesztési rendeletet a pénzügyminiszter ellenjegyzésével a tárca megbízott vezetője, Boros Imre csütörtökön írta alá.

Tamás Károly elmondta: idén agrártámogatásra a költségvetésben jóváhagyott 310 milliárd forintból ténylegesen 191 milliárd forint fordítható. Az államtitkár közölte, hogy az agrártámogatási célelőirányzatokra 84,4 milliárd forint áll rendelkezésre, a mezőgazdasági tevékenység beruházási támogatásaira 68,1 milliárd forintot vehetnek igénybe a gazdák. A piacra jutási támogatás összege 37,7 milliárd forint. Emellett a terület- és vidékfejlesztésre összesen 23,2 milliárd forint fordítható. Ebből a területfejlesztés segítésére 17,7 milliárd forint jut, míg a vidékfejlesztés támogatására 4,5 milliárd forint vehető igénybe.

A földalapú normatív támogatások körében a szántóföldi növényekre a gazdák 1-20 hektáros birtoknagyságig 12 ezer forintos hektáronkénti támogatást kaphatnak, a 20-50 hektáros gazdaságok támogatása 8 ezer forint lesz hektáronként.

Az államtitkár jelezte: a minőségi termelést továbbra is segíteni kívánják, ezért az 1-300 hektáros gazdaságok esetén hektáronként a múlt évi 25 ezer forintról az idén 30 ezer forintra emelkedik a kamatmentes, garantált hitel összege. Ebből a pénzből alapműtrágyák és minőségi vetőmagok vásárolhatók.

Az állattenyésztési támogatások körében az anyajuh támogatását 1200 forintról 1500 forintra növelte a tárca. A méhcsaládok támogatása 1000 forintról 1500 forintra emelkedett. Bevezették továbbá a lótenyésztés pénzügyi segítését is, amelynek mértéke 10 ezer forint törzskönyvezett kancánként.

Tamás Károly elmondta: a minisztérium fokozott figyelmet kíván fordítani a fiatal gazdák pályakezdési támogatására. A fiatal gazdák 40 millió forintos támogatást vehetnek igénybe. Ebből 15 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak és 25 millió forintos kedvezményes hitelt vehetnek fel.

A Nemzeti Földalapra a minisztérium 11 milliárd forintos előirányzatot kapott - mondta az államtitkár, egyben jelezte, hogy az agrártámogatási forrásokat a SAPARD-program 13,5 milliárd forintos kerete tovább növeli.

(MTI)

Ajánlat:

FVM

Korábban:

Agrártámogatások: ellentétes vélemények
(2001. február 23.)