Továbbra is népszerűek a magyarországi ingatlanok

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évben összesen mintegy 30-40 milliárd forintot költöttek külföldiek magyarországi ingatlanok vásárlására. A legtöbb házat, lakást, tanyát, valamint üdülőt továbbra is Budapesten, illetve a Balaton környékén - elsősorban, Somogy-, és Zala-megyében- vásárolják.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évben összesen mintegy 30-40 milliárd forintot költöttek külföldiek magyarországi ingatlanok vásárlására - adja hírül a Világgazdaság. A megvásárolt ingatlanok értéke néhány százezertől több 10 millióig terjed, de átlagosan 4-5 millió forintot tesz ki.

A közigazgatási hivatalok adataiból kiderül, hogy az utóbbi három évben nem változott lényegesen a külföldiek ingatlanvásárlásának tendenciája. A tavalyi év során 7642 ingatlant vásároltak külföldiek és 242 kérelmet utasítottak el, ennek nagy részét Budapesten. Az elutasításokra gyakran azért kerül sor, mert termőföldnek minősülő zártkerti ingatlanok, vagy védett természeti területen lévő épületek tulajdonjogát kívánják megszerezni. A rendezetlen tulajdonjogi állapot, illetve a devizafedezet hiánya is kizáró ok lehet.

A legtöbb házat, lakást, tanyát, valamint üdülőt továbbra is Budapesten, illetve a Balaton környékén - elsősorban, Somogy-, és Zala-megyében- vásárolják. Népszerű még ezenkívül Győr-Moson-Sopron, Vas és Pest-megye is. A legkevesebb ingatlant Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyékben értékesítették.

Érdekesség, hogy egyre több külföldi vásárol házat vagy telket a Balatontól 10-15 kilométeres távolságra. A legtöbben üdülési célokra használják az ingatlanokat, de van olyan is aki letelepedni szándékozik.

Budapesten leginkább a II., a XI. és a XII. kerületben vesznek ingatlanokat a külföldiek, a külvárosi lakások, házak iránt viszont gyakorlatilag nincs érdeklődés.

Általánosságban elmondható, hogy elsősorban osztrák, német és román állampolgárságúak vásárolnak ingatlant, de szép számmal jelentkezik vevő az Egyesült Államokból, Ausztráliából, sőt Peruból és Finnországból is.

(Üzleti Negyed)