Oroszország nem kéri adósságai elengedését

Vágólapra másolva!
Kolotuhin, orosz pénzügyminiszter közölte, hogy országa hajlandó kifizetni a szovjet időkből örökölt - a Párizsi Klubbal szemben fennmaradó - adósságait, és nem kéri az adósságok elengedését sem. Ennek érdekében egy héten belül elkészül a költségvetés-módosító javaslat, amely lehetővé teszi a törlesztések fedezését. A legnagyobb hitelező Németország javaslata szerint az adósságok egy részét oroszországi német befektetésekre lehetne váltani.
Vágólapra másolva!

Az orosz kormány tájékoztatta a német kormányt, hogy most már kész törleszteni az örökölt szovjet adósságot, és nem kéri adósságai elengedését sem - jelentette hétfőn a Financial Times német kiadása.

Erről Szergej Kolotuhin orosz pénzügyminiszter-helyettes tájékoztatta Caio Koch-Weser német pénzügyminiszter-helyettest Berlinben. Előzőleg mindketten részt vettek egy német-orosz szakértőcsoport értekezletén, amelyen főképp arról volt szó, hogyan lehetne átváltani a szovjet eredetű orosz adósság egy részét német befektetésekre Oroszországban. A megbeszéléssel a Német-Orosz Együttműködési Tanács hétfőn kezdődő kétnapos értekezletét készítették elő. A tanácsban Werner Müller német és German Gref orosz gazdasági miniszter elnököl majd. A német fél azt várja, hogy az oroszok előterjesztik a szóba jöhető - befektetésre alkalmas - vállalatok listáját.

Kolotuhin elmondta, hogy a kormány néhány héten belül előterjeszti javaslatát a költségvetés módosítására, és ez fedezni fogja az idei törlesztéseket az állami hitelezők számára a szovjet eredetű adósságból. Koch-Weser "helyes döntésnek" minősítette a módosítást.

Német kormányilletékesek szerint az oroszok - Vlagyimir Putyin elnök elvi jóváhagyása dacára - nemigen lelkesednek az adósságok befektetésre váltásáért, és még nem terjesztették elő a kért vállalati listát, noha azt még e hét végére várták Berlinben - tette hozzá a Reuters hírügynökség. Gerhard Schröder német kancellár decemberben javasolta, hogy esetleg megfontolják az orosz tartozás egy részének megváltását oroszországi befektetésekkel.

Oroszország a szovjet időkből 38,7 milliárd dollárral tartozik a Párizsi Klubban részes külföldi kormányoknak. A kamatokkal megemelt 51 milliárd dollárból 25 milliárd dollár Németországot illeti. Az amerikaiak után a németek a legnagyobb közvetlen beruházók Oroszországban. 1992 óta Németország mintegy 6,5 milliárd dollár értékben fektetett be Oroszországban.

Az idén Oroszországnak 1,75 milliárd dollárt kell visszatérítenie Németországnak, és ebből 297 millió dollár már januárban esedékes volt. Az orosz kormány azonban csak 30,5 millió dollár kamatot törlesztett.

Oroszország korábban azzal igyekezett nyomást gyakorolni a Párizsi Klubra, hogy az idei költségvetésbe nem vette be a törlesztéshez szükséges összegeket, és kijelentette, hogy idén csak a kamatokra számíthatnak a szovjet eredetű adósságból. A Párizsi Klub felháborodása nyomán, Vlagyimir Putyin államfő utasítására később az orosz kormány elrendelte a költségvetés felülvizsgálatát, hátha lehet pénzt találni az idei tőketörlesztésekre is.

(MTI)

Ajánlat:

Orosz Pénzügyminisztérium

Német Pénzügyminisztérium

Korábban:

Oroszország mégis törleszteni akar a Párizsi Klubnak
( 2001 február 5.)