Az Európai Bizottság elmarasztalja Írországot

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság pénzügyminiszterei nemtetszésüknek adtak hangot Írország költségvetésével kapcsolatban. A tervezett költségek csökkentésére, illetve az adócsökkentések elhalasztására vonatkozó javaslatok mára határozott felszólítássá változtak. Írország elutasítja az EU bírálatait.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság az elmúlt hónapban indítványozta, hogy a tagországok pénzügyminiszterei figyelmeztessék Írországot, az ország költségvetése, illetve az EU világos gazdaságpolitikai irányelvei közt fennálló ellentmondás feloldására.

A miniszterek várhatóan elmarasztalják Írországot amiért az mintegy 2 milliárd ír fontot pumpál - mintegy 2,4 milliárd dollárt - a már eddig is virágzó ír gazdaságba.

Az Írország számára készített korábbi javaslatok, a költségvetés rendezésére vonatkozólag - a tervezett kiadások csökkentése, az adócsökkentések elhalasztása - mára határozott felszólítássá változtak - nyilatkozták az EU-hoz források a Reuters hírügynökségnek.

Colint Hunt, az Allied Irish Bank brókercégének, a Goodbody Stockbrokers-nek vezető tanácsadója szerint csak formális rendre utasításról van szó. Az ír kormány válasza a megkezdett költségvetési politika folytatása lesz, összhangban Írország gazdasági érdekeivel - hangoztatta Hunt.

A bizottság szerint az adócsökkentést és nyereségnövekedést előirányzó költségvetés tovább növeli az inflációs nyomást.

Pénteki adatok szerint Írországban 3,9 százalékkal nőtt a januári infláció az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ez az érték közel kétszerese az Európai Központi Bank 2 százalékos irányadó kamatának, azonban mégsem a legmagasabb Európában. Hollandiában 4,2 százalékkal nőtt a januári infláció a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Charlie McCreevy ír pénzügyminiszter szerint az EU egyhangú állásfoglalása nem készteti a kormányt arra, hogy lemondjon az adócsökkentésről, amelynek révén Írország a '90-es évek legjobb gazdasági eredményét produkálja az EU tagországok között és költségvetési többletet eredményez

(Üzleti Negyed)