Surányi szerint Járai törvénysértő határozatot hozott az MNB közgyűlésén

Vágólapra másolva!
Az MNB elnöke szerint a jegybank 2000 május-i éves rendes közgyűlésén az akkori pénzügyminiszter törvénysértő határozatot hozott az MNB elnökének és a CW AG felügyelőbizottsági tagjainak javadalmazásáról. Surányi szerint a jövőben növelni kellene a jegybank függetlenségét mivel jelenleg nem biztosított az MNB működési, pénzügyi önállósága.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés Számvevőszéki Bizottsága általános vitára alkalmasnak találta a Magyar Nemzeti Bank 1999. évi tevékenységéről szóló jegybanki beszámolót és az MNB felügyelőbizottságának ehhez kapcsolódó jelentését kedden.

Az ülésen képviselői kérdésre Surányi György, az MNB elnöke kijelentette: a jegybank 2000. májusi éves rendes közgyűlésén - mely az MNB 1999. évi gazdálkodását zárta le - az akkori pénzügyminiszter törvénysértő határozatot hozott az MNB elnökének, a CW AG felügyelőbizottsága elnökének, illetve az MNB-ben vezető tisztséget betöltő CW AG felügyelőbizottsági tagoknak a javadalmazását, premizálását illetően.

Surányi György ezért úgy vélte: a jövőben a jegybanktörvény módosítása kapcsán növelni kell az MNB függetlenségét az Európai Unió joggyakorlatával összhangban, mivel az elmúlt évek tapasztalata egyértelműen azt mutatja, jelenleg nincs biztosítva az MNB működési, pénzügyi önállósága.

(MTI)

Ajánlat: