Greenspan szerint kivitelezhető Bush adócsökkentési terve

Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Alan Greenspan támogatja Bush elnök adócsökkentési terveit, amely akkor lehet igazán eredményes ha a gazdasági növekedés tovább lassul. Ehhez kapcsolódóan nem tért ki a jövő héten várható kamatcsökkentés kérdésére.
Vágólapra másolva!

Alan Greenspan, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke lehetségesnek tartja Bush elnök 1600 milliárd dolláros adócsökkentési tervét.

Greenspan a szenátus költségvetési bizottsága előtt tett csütörtöki beszámolójában azt mondta, hogy az adócsökkentés akkor járhat különösen előnyös hatással, ha az amerikai gazdaság lendülete tovább hanyatlik.

A bank elnöke szerint az amerikai szövetségi költségvetés többlete várhatóan olyan ütemben gyarapodik, hogy lehetővé válik az adók és az államadósság egyidejű csökkentése.

A Fed elnöke nem tért ki közvetlenül a kamatcsökkentés kérdésére, csak annyit jegyzett meg, hogy a gazdasági növekedés lassuló ágban van. Általános piaci várakozások szerint a jegybank a jövő héten az év eleji váratlan 50 bázispontos kamatcsökkentéshez hasonló mértékben tovább csökkenti jelenleg 6 százalékos irányadó rövid távú kamatát.

A beszéd kezdete után fél órával a New York-i értéktőzsde fő DJIA indexe 0,4 százalékos erősödést, a Nasdaq Composite 2 százalékos esést mutatott. Az euró a londoni bankközi piacon 91,82 dollárcent volt a korai kereskedésben mért 91,94 dollárcent után.

(MTI)

Ajánlat:

Federal Reserve