Közös valuta csak 2008-tól?

Vágólapra másolva!
Mivel az Európai Unió országjelentései nem tesznek lényegi különbséget nyolc kelet-közép-európai ország felkészültsége között, a Deutsche Bank szerint várhatóan együtt veszik majd fel ezeket az országokat 2005 körül. Ez azt is jelenti, hogy 2008 előtt hazánk sem lehet tagja az eurózónának, mivel ehhez a belépés után három évig bizonyítania kell gazdasági stabilitását.
Vágólapra másolva!

A Deutsche Bank kutatói úgy vélik, hogy az Európai Bizottság csatlakozási tárgyalásokra vonatkozó ütemterve fel fog borulni, mivel a 2002-es francia és német parlamenti választások nehezíteni fogják, hogy végleges álláspont születhessen az olyan kérdésekben, mint a mezőgazdasági, illetve a strukturális politikák. A kutatók azt valószínűsítik, hogy a kérdések nem egymás után, hanem inkább egy nagy csomagban, a témákon átnyúló kompromisszumokat alkalmazva fognak lezárulni.

A bank kutatói megállapítják, hogy az unió országjelentései alapján nem hasonlítja egyértelműen össze a jelöltországok felkészültségét, és nem ad új támpontokat arra, hogy milyen összetételűek lehetnek a különböző időpontban felveendő csoportok. A gazdasági kritérium területén alkalmazott megkülönböztetést nem tartják elegendőnek, ugyanis az nem számol olyan fontos, politikailag érzékeny és technikailag bonyolult kérdésekkel, mint a közös agrárpolitika és a strukturális politikák. Ezért a bank szerint a bizottság igenis nyitva hagyta a nagycsoportos bővítéshez vezető ajtót. Ezt a lehetőséget korábban Orbán Viktor a nizzai európai konferencián elhangzott beszédek, a differenciáció elvének megerősítése alapján már halottnak nyilvánította, s a magyar külpolitika 2002-re várja a csatlakozási megállapodás aláírását.

A bank azonban 80 százalék esélyt ad annak, hogy 2003 első felében nyolc kelet-közép-európai országgal - felkészültségi sorrendben: Szlovénia, Magyarország, Csehország, Észtország, Lengyelország, Szlovákia, Lettország és Litvánia - fejeződnek be a tárgyalások, és 2005-re tagokká válhatnak.

Az inflációra, államadósságra és a deficitre vonatkozó maastrichti kritériumokat - melyek az euróhoz való csatlakozás feltételei -, még egy jelöltország sem tudta teljesíteni, de a bank szerint középtávon van esélyük rá. Ha azonban elérték is ezeket, az unióba való belépés után még két évig az úgynevezett kettes számú árfolyam-mechanizmusban (ERM II) kell előbb részt venniük. Ebben pénzüket az euróhoz kell kötniük, és bizonyítaniuk kell, hogy stabilan képesek a kritériumoknak megfelelni. Az euróhoz való csatlakozást ezért a bank a legfejlettebb országok esetén 2008-ra várja.

A jelentés szerint a magyar euróhoz kötött árfolyamsáv már közelít az ERM II előírásaihoz. A teljes megfeleléshez még el kell törölni a csúszó leértékelést, és a jelenlegi I2,25 százalékos lebegtetési sávot I15 százalékra kell szélesíteni, hogy nagyobb szerepet játszhasson a piac a forint értékének meghatározásában, s a jegybank szabadabban nyúlhasson a kamatpolitikához. A Deutsche Bank szerint a sáv szélesítése még az idén elkezdődik.

A monetáris unióval kapcsolatban a Külügyminisztérium honlapján közzétett magyar álláspont elfogadja a többlépcsős csatlakozást, de leszögezi, hogy az uniós csatlakozásig a teljes jogharmonizációt elvégezzük, s ha a maastrichti feltételeket teljesíteni tudjuk, akkor belépünk az eurózónába is.

Rockenbauer Nóra

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Deutsche Bank