Szakértők nem számítanak kamatemelésre az eurózónában

Vágólapra másolva!
A Bloomberg hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint az Európai Központi Bank nem változtatja meg a kamatait a lassuló gazdasági növekedésre való tekintettel. Az uniós munkanélküliség csökkenése mellett valószinűsíthető, hogy az európai és az amerikai gazdasági növekedés közötti különbség tovább csökken. Ez várhatóan az euró megerősödését vonja maga után.
Vágólapra másolva!

A lassuló gazdasági növekedés arra késztetheti az Európai Központi Bankot (ECB), hogy az első negyedévben ne változtassa meg irányadó kamatait, miután az elmúlt 14 hónapban 7 alkalommal kényszerült kamatemelésre- mutatta ki egy elemzés.

A Bloomberg hírügynökség által megkérdezett tizenöt szakértőből tizenkettő vélekedett úgy, hogy az ECB 4, 75 százalékon tartja irányadó kamatát, a többiek további negyed pontos kamatemelést valószínűsítettek. Az elemzők szerint a tavalyi 3,4 százalékos gazdasági növekedés 3 százalékosra mérséklődik 2001 első negyedévében. A megkérdezrett szakértők a novemberi 2,9 százalékot követően 2,2 százalékos márciusi inflációra számítanak.

A szakértők várakozásait alátámasztja, hogy az ipari termelés növekedésének üteme a tavalyi év utolsó nyolc hónapjában lassult, és Európa legnagyobb gazdaságaiban - Németországban és Franciaországban - is csökkenő növekedési ütemre számítanak a gazdaság szereplői.

Elemzők szerint júniusban az eurózónában 2 százalék körüli lesz a pénzromlás üteme, ami megközelíti az ECB által kívánatosnak tartott inflációs mértéket.

Jean-Claude Trichet , a Bank of France vezetője szerint az európai gazdaság idén mintegy 3 százalékkal bővülhet. A régió bruttó hazai terméke- az Egyesült Államok bruttó hazai termékének közel háromnegyede- körülbelül 3, 4 százalékkal nőtt 2000-ben. Trichet szerint az európai gazdasági növekedés várhatóan hosszantartó lesz és alacsony inflációval párosul.

A csökkenő munkanélküliség is fenntarthatja a fogyasztói bizalmat és erősítheti a gazdasági növekedést - vélik egyes elemzők. A munkanélküliek aránya előreláthatólag 8, 6 százalékra csökken az első negyedév végére, ami az elmúlt kilenc év legalacsonyabb munkanélküliségi rátáját jelentené. A Németországban, Franciaországban és Olaszországban tervezett adócsökkentések ugyancsak segíthetnek a gazdasági növekedés lassulásának megállításában.

Az amerikai és az európai gazdasági növekedés közötti különbség a 2001-es 3 százalékos európai növekedéssel várhatóan tovább csökken. A csökkenő különbség hatására az euró várhatóan erősödni fog a dollárral szemben. Az euró árfolyama egyébként kedd délutánig 0, 6 százalékkal nőtt a dollárhoz képest. A Bloomberg elemzése szerint az első negyedév végére 1 euró várhatóan 91 centet ér majd

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

ECB