Európa legrégebbi valutája az eurózónában

Vágólapra másolva!
Január elsejétől a görög drachma is csatlakozik az eurózónához, amelyben ezentúl 12 valuta szerepel majd. A görög bankok és tőzsdék a könnyebb átmenet érdekében kedden zárva tartanak, és csak szerdán nyitnak ki újra. Ezzel 2002-től az egyik legrégebbi európai fizetőeszközt is felváltja a közös pénznem.
Vágólapra másolva!

A görög drachma rögzített árfolyama 340,74 drachma/euró lesz az egységes elszámolásokban. A közös európai valutakosárból 1999. január 1-én kimaradt EU-tagok közül Görögország volt az egyetlen, amely ugyan szeretett volna csatlakozni az eurózónához, azonban a maastrichti kritériumok nem elégséges teljesítése folytán ez nem következhetett be. A mutatókat többévnyi szigorú költségvetési politika árán, idénre tudta a görög kormány olyan szintre hozni, hogy az ország valutája bekerülhet a közös kosárba. Most már csak Nagy-Britannia, Svédország és Dánia nem tagja az eurózónának, ők azonban önszántukból maradtak ki.

Így 2002. január 1-től Görögországban is bevezetésre kerülhetnek az euró bankjegyek és -váltópénzek a készpénzforgalomban. Várhatóan 1,6 milliárd euró-érmét és 597 millió euró-bankjegyet osztanak ki a bankoknak októbertől görög nemzeti szimbólumokkal.

A drachmát ezen a néven már az ókorban is használták a görög világban, az ezüstpénz szabványos egységeként. A régészeti kutatások szerint a drachmát először az időszámítás előtti 650 körül verték Kis-Ázsiában. Majdnem mindegyik görög városállamban vertek drachmaérméket - vagyis a széttagolt görög világ "közös valutája" volt a maga idejében -, sőt, a kereskedelem és a hódítás egészen a mai Afganisztánig eljuttatta. Az új drachmát az 1830 években elevenítette fel a török uralom alól felszabaduló Görögország.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: