Az Állami Számvevőszék a pártok kampányfinanszírozásáról<BR/>

Vágólapra másolva!
Nem biztosított az országgyűlési választások kampányainak pénzügyi átláthatósága, a korrupció lehetőségét sem zárja ki a törvény. Komoly joghézagok találhatóak a jelenlegi szabályozásban, ezért a következő választásokig szükség lenne a kampány új finanszírozási feltételeinek kidolgozására - jelentette ki évzáró sajtótájékoztatóján Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke. Az elmúlt öt évben Magyarország 137 milliárd forintnyi PHARE-támogatást kapott, ebből 10 milliárd forint viszont elveszett - állapították meg a számvevők.
Vágólapra másolva!

Az ÁSZ tapasztalva az elszámolási hiányosságokat, már 1998-as választási kampányt követően kezdeményezte a kormánynál a választási eljárásról szóló törvény módosítását, ám erre mind a mai napig nem került sor. A tavalyi és az idei időközi választásokon leszűrt tapasztalatok alapján, Kovács Árpád, a parlamenti pártoktól új jogszabály kidolgozását kéri még a választások előtt.

A hatályos törvény nem tisztáz több, a választásokkal kapcsolatos fogalmat, mint például azt, hogy mi a kampány, mit kell érteni választási költségeken, illetve mely időszak tekinthető a választási kampány idejének. - nélkül pedig nehéz az ezzel kapcsolatos közpénzek felhasználásának ellenőrzése - húzta alá az elnök. Átláthatatlan a helyzet az adományok és mindazon pénzek körében, amelyeket egy adott párt vagy a párt jelöltjeként indított személy a kampány során kívülről kap.

Az 1995-1999 közötti időszakban Magyarország 527,6 millió euró, vagyis 137 milliárd forintos PHARE-támogatást nyert el, ennek 6 százaléka, 10 milliárd forint elveszett, mivel a programok nem indultak meg a hároméves határidőn belül - állapítja meg az ÁSZ jelentése. A vizsgált időszak utolsó két évében jelentősen javult a programok előkészítése, végrehajtása, ebben az is közrejátszott, hogy az Európai Bizottság egy-egy program futamidejét két esztendőre csökkentette a korábbi háromról. A kezdeti időszakban, mind a hazai szakapparátus, de az uniós társszervezetek is sokat késlekedtek, ám a végrehajtás kölcsönösen javult. Januártól rendeződik a PHARE programok keretében érkező szolgáltatások áfamentessége is, ezután megfelelő igazolás után az adóhivatal nem szed áfát a programok végrehajtóitól - közölte Halász Gejza, az ÁSZ igazgatója.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)