Húsz százalékos az amerikai recesszió esélye

Vágólapra másolva!
A brit Economist Intelligence Unit (EIU) szerint jövőre lassul a világgazdaság növekedése az amerikai és a nyugat-európai gazdaságok visszafogottabb teljesítménye miatt. A szervezet szakértői húsz százalékos esélyt adnak arra, hogy 2001-ben recesszió lesz az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Az EIU szerint a világgazdaság a tavalyi 2,9 százalék után idén 4,2, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővül átlagosan. A szervezet szakértői szerint a jövő évi lassulás az amerikai és a nyugat-európai gazdaság növekedési ütemének visszaesésével magyarázható. Az elemzők szerint 20 százalék az esélye annak, hogy jövőre az amerikai gazdaság nem csupán fékez, hanem recesszió következik, ami jelentősen rontaná a világgazdaság növekedési esélyeit. A brit szakemberek főleg a nagy amerikai folyómérleg-hiányban és a hatalmas magánhitelezésben látnak kockázatot.

Az EIU prognózisában úgy véli, hogy az Egyesült Államok gazdasága jövőre 3,2 százalékkal növekszik az idei 5,2 százalék után, a nyugat-európai gazdaság növekedési üteme pedig 3,0 százalékra lassul az idei 3,4 százalékról. A japán gazdaság csak igen szerényen - 1,9 százalékkal - bővül jövőre, ami az egész Távol-Kelet növekedését lefékezheti.

Az eurózónában várhatóan Írország produkálja a legnagyobb, 7,3 százalékos növekedést. Az EIU szakértői úgy vélik, hogy Franciaország 3,0 százalékos, Németország és Olaszország 2,8-2,8 százalékos, Nagy-Britannia 2,5 százalékos gazdasági növekedést ér el.

A szervezet szerint a leggyorsabban növekvő régió jövőre a Közel-Kelet és Észak-Afrika lesz, 4,4 százalékos növekedéssel az idei 3,6 százalék és a tavalyi 2,0 százalék után. Az elemzők szerint az olajtermelő országok az idei nyereségek után nagyobb költekezésbe kezdenek.

A EIU elemzői szerint a kelet-európai felzárkózó gazdaságok teljesítménye átlagosan 3,9 százalékkal erősödik jövőre az idei 4,9 százalék után. A növekedés üteme valószínűleg lassul Magyarországon, Lengyelországban, Oroszországban és Ukrajnában is. A szakértők úgy vélik, hogy a növekedés lassulását a nyugat-európai exportpiacok kevésbé növekvő kereslete és a gazdasági szerkezetváltás nehézségei okozhatják.

(MTI)

Ajánlat:

EIU

Korábban:

Lassult az EU gazdasági növekedése
(2000. december 12.)