Derűlátó a Merrill Lynch

Vágólapra másolva!
Alapvetően derűlátóan nyilatkozik a világ pénzpiacainak jövő évi várható teljesítményéről a Merrill Lynch. A mérvadó véleményű befektetési társaság legfrissebb előrejelzése szerint részben a kamatcsökkentéseknek köszönhetően az amerikai papírok akár 27 százalékkal is drágulhatnak, és az európai tőzsdéken erősödés lesz tapasztalható.
Vágólapra másolva!

Az európai részvényárak 2001-ben mérsékelten erősödnek az idei hanyatlás után - véli a Merrill Lynch jövő évre szóló előrejelzésében. A részvénydrágulást egyebek között az támasztja majd alá a Merrill Lynch szerint, hogy az Európai Központi Bank (EKB) jövőre több alkalommal csökkenti a kamatokat, a térségben alacsony marad az infláció, és erős lesz a piaci likviditás. A Merrill európai részvényekkel foglalkozó csoportja szerint az európai részvényárak 2001-ben egy számjegyű százalékos növekedést érnek majd el.

A Merrill egyik vezető nemzetközi gazdasági szakértője, Michael Hartnett szerint jövőre különösen sikeresek lesznek a banki, a dohányipari, az élelmiszer-ipari és az olajipari részvények.

A világgazdaság növekedése a Merrill szakértői szerint jövőre 3,2 százalékra mérséklődik az idei 4,2 százalékról, miközben az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és az EKB várhatóan 50 bázisponttal csökkenti az irányadó kamatot. A Merrill úgy látja, hogy jövőre az amerikai GDP 3,3 százalékkal, az európai hazai össztermék 2,8 százalékkal nő, míg Japáné 1,5 százalékkal bővül. Az euró kapcsán rámutattak arra, hogy az amerikai gazdaság növekedésének lassulása és az olajár csökkenése kedvez az európai közös valutának, amelynek az árfolyama a következő hónapokban 0,86 és 0,96 dollár között mozog majd.

A Merrill Lynch azzal számol, hogy 2001 végére az amerikai részvényárak növekedése elérheti akár a 27 százalékot is.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Merrill Lynch

Korábban:

Deutsche Bank: fellendülnek az európai tőzsdék
(2000. december 7.)