Jogtalanul fogadták el a kétéves büdzsét az ellenzék szerint

Vágólapra másolva!
Elfogadott tegnap az Országgyűlés a 2001-2002. évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott, a kormány által is támogatott mintegy 80 módosító javaslatot. Az MSZP-frakció kivonult a szavazásról. A képviselőcsoport véleménye szerint ugyanis a hatályos törvényekkel ellentétesen döntött a parlament az elkövetkezendő két év költségvetéseinek fő számairól.
Vágólapra másolva!

A tavalyi zárszámadásról szóló törvényjavaslat tegnapi elfogadásával lehetővé tette az Országgyűlés, hogy ne csak egy évre, hanem több évre vonatkozóan is lehessen költségvetést elfogadni. A parlament a jogszabály sürgős kihirdetését kérte. A szocialista és a szabad demokrata képviselők szerint azonban ezzel még nem volt meg a törvényi feltétele annak, hogy az országgyűlés jóváhagyja a kétéves költségvetés sarokszámait.

Meglátásuk szerint a parlament úgy szavaztatott az elkövetkezendő két év büdzséjéhez benyújtott módosító javaslatokról, hogy az ehhez jogi alapot teremtő 1999. évi zárszámadásról szóló törvény még nem lépett hatályba, hiszen még csak tegnap fogadta el a T. Ház. Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője és Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese ügyrendi indítványaikban azt szorgalmazták, hogy ne szavazzon az országgyűlés tegnapi ülésén a költségvetési módosítókról. Felvetésüket Áder János házelnök elutasította, mondván, hogy a parlament hétfői ülésén áldását adta a napirendre. Az MSZP képviselőcsoportja nemtetszését azzal fejezte ki, hogy kivonult a kétéves büdzséhez benyújtó módosító javaslatok szavazásáról.

Az előterjesztéshez az első körben összesen 385 módosító javaslat, illetve további 140 kapcsolódó indítvány érkezett. Ebből 80-at támogatott a kormány - tájékoztatott a szavazás előtti felszólalásában Járai Zsigmond pénzügyminiszter.

A javaslatok egy kivétellel nem befolyásolják a költségvetés egyenlegét. Egyedül a helyi önkormányzatoknak jövőre juttatandó ötmilliárd forintnyi többletforrás rendezi át a hiányt, de csupán 3 ezrelékkel, ami nem igényli a sarokszámok módosítását - szögezte le a miniszter. Két év múlva viszont a tervezettnél 5,3 milliárddal kevesebbet kapnak az önkormányzatok, ami némileg javítja a költségvetés mérlegét.

Jövőre a közszférában 14-15, a magánszektorban pedig 8-10 százalékkal növekednek a bruttó keresetek. Így összességében mintegy 5 százalékos reálbér-emelkedés várható. Ez megfelel a termelésnövekedés ütemének, a költségvetés egyensúlya a bővülő fogyasztás mellett is fenntartható - hangsúlyozta Járai. A miniszter rámutatott arra, hogy a minimálbér nagymértékű emelésének szükségszerűségét senki nem vitatta, annak módjában voltak nézetkülönbségek.

Teljes az egyetértés a nyugdíjak, valamint az egészségügyi dolgozók, illetve a köztisztviselők átlagosnál nagyobb béremelésében is. Járai elismerte, hogy az idei infláció a tervezettnél 2,5-3,5 százalékkal magasabb lesz. Véleménye szerint azonban nem korrekt ezt a kormány hibájának feltüntetni. Az előirányzottnál nagyobb pénzromlás egyértelműen a vártnál magasabb olaj- és élelmiszerárakra, valamint az euró gyengülésére vezethető vissza.

A parlament mindezek után elfogadta a kormány által is támogatott módosító indítványokat. Így jövőre 10,3 2002-ben pedig 9,7 százalékkal növekednek a nyugdíjak, illetve az ehhez kapcsolt lakossági szociális juttatások. A rendszeres gyermekvédelmi támogatás helyett a jövő évtől kiegészítő családi pótlékot lehet igénybe venni. Ennek összege jövőre havi 4000, 2002-ben pedig 4200 forint. A közmunkaprogramra jövőre 3, 2002-ben pedig 3,25 milliárd forint jut. A panellakások fűtéskorszerűsítésére három-, majd további 4 milliárd forintot lehet költeni. Kétszázmillióval támogatja a költségvetés a régi lakáshitelek törlesztését. Az MDF képviselőcsoportja visszavonta azt a módosító javaslatot, amelyben azt kezdeményezték, hogy a kormány által javasolt 20 helyett 30 százalékkal növekedjen jövőre az egészségügyi dolgozók keresete.

Dutka Noémi

(Népszava)