Járai Zsigmond csak feltételekkel vállalná a Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztét

Vágólapra másolva!
Nem szerencsés, ha a jegybank vezetőségének összetétele politikai alapon dől el, de figyelembe kell vennem, hogy a koalíciós szerződés szerint a kisgazdapártnak joga van alelnököt jelölni - nyilatkozott a Magyar Hírlapnak Járai Zsigmond pénzügyminiszter, a kormányfő jegybankelnökjelöltje. Járai a következő hónapokban a jegybanktörvény módosítását szeretné elérni.
Vágólapra másolva!

- Azt szeretném, ha az Európai Unió követelményeinek megfelelően módosítaná a parlament a jegybanktörvényt - jelentette ki Járai Zsigmond pénzügyminiszter arra a kérdésre, milyen feltételeket szabott jegybankelnöki jelölésének elfogadásához. A módosítás révén a jövőben az Állami Számvevőszék ellenőrizhetné a jegybank gazdálkodását, ám ez a jog nem terjedne ki a monetáris politikára.
További módosítások a jegybank függetlenségét erősítenék - elsősorban a jegybanktanács szerepének szélesítésén gondolkodik Járai. - Úgy vélem, az a helyes, ha független monetáris hatóság áll szemben a kormánnyal - tette hozzá Járai, aki szerint feltételei nem teljesíthetetlenek.

A lehetséges alelnökjelöltekről Járai korainak tartotta nyilatkozni. A korábbi hírekben Auth Henrik és Urbán László Postabank-vezetők neve is felmerült, de a pénzügyminiszter úgy vélte, ez a lista kicsit egyoldalú, hiszen hiányzik róla Szapáry György korábbi alelnök, jelenlegi elnöki tanácsadó neve, akinek kinevezését Járai támogatná. Hozzátette: a jegybankon belül vannak olyan szakemberek, akikkel szívesen együtt dolgozna. Az MNB elnökjelöltje ugyanakkor számítana Auth Henrik munkájára is.

- A koalíciós megállapodás szerint a kisgazdapárt jelölheti az egyik alelnököt, ezt figyelembe kell vennem - mondta Járai. Hozzátette: "nem gondolom, hogy helyes, ha pártalapokon dől el a jegybank vezetőségének összetétele." A miniszterelnökkel e témában még nem konzultált, s azt sem tudja, van-e már jelöltje a kisgazdapártnak.

Jövőre 5-7 százalékos inflációt jósol a pénzügyminiszter abban az esetben, ha az euró erősödésével párhuzamosan a forint árfolyama is felértékelődik 5-6 százalékkal.

- A forint reálárfolyama ma is erősödik, ugyanis a csúszó leértékelés üteme alacsonyabb, mint az inflációs ütemkülönbség - tette hozzá. Ugyanakkor a forint árfolyamsávja tervezett szélesítésének következményeként várható felértékelődést firtató kérdésünkre csak annyit volt hajlandó megjegyezni, hogy a csúszó leértékelés csökkentésével mindenképp számolnak.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: