A telefonálás kevesebb mint hat százalékkal kerülhet többe 2001-ben

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy a szabályozó hatóság és a szolgáltatók utoljára egyezkednek a következő évi távközlési tarifákról. A 2002 elejétől felszabadított piac ugyanis már maga végzi majd el az árszabályozást.
Vágólapra másolva!

A jövő évi átlagos távközlési tarifaemelés nem fogja elérni a 6 százalékot - véli Polányi Sándor, a Vivendi Telecom Hungary vezérigazgatója - bár a jogszabály maximum 6,9 százalékos emelést tenne lehetővé. Az ugyanakkor biztos, hogy hasonlóan az idén februári emeléshez, az előfizetői díjak az átlaghoz képest jelentősebben növekednek majd. Idén a MATÁV ellátási körzeteiben 50 százalékkal emelkedtek az előfizetési díjak, ugyanez a Vivendinél 25 százalék volt - emlékeztetett Polányi Sándor. Ennek következménye, hogy a Vivendi körzeteiben - a MATÁV-val összevetve - jövőre nagyobb mértékben drágul az előfizetés. Idén tavasszal Bölcskei Imre, az akkori KHVM hírközlési helyettes államtitkára úgy nyilatkozott, hogy az előfizetési díjak a MATÁV-nál várhatóan 20 százalék körüli mértékben nőhetnek. Polányi Sándor úgy becsüli, hogy bár a Vivendinél az elmaradt, és a jövőre számított mérték miatt nagyobb drágításra kényszerülnek, az előfizetési díj így sem haladja majd meg a MATÁV-ét.

Pontos százalékokat, számokat ugyanakkor még nem lehet mondani, hiszen a tarifákról és összekapcsolási díjakról szóló tárgyalások még csak a múlt héten kezdődtek el a Hírközlési Kormánybiztosság és a pénzügyi tárca képviselőivel. A MATÁV részéről a tárgyalások jelen szakaszában nem kívántak nyilatkozni. Az ugyanakkor a korábbi nyilatkozatokból kiderült, hogy hasonlóan az idei változásokhoz a nemzetközi és a belföldi távhívások díjai csökkenhetnek.

Szakértők emellett úgy vélik, hogy miután 2002. január elsejétől felszabadítják a távközlési piacot, az idei volt az utolsó esztendő, hogy a tarifákat szabályozás keretében állapítják meg. A liberalizációt követően ezt már a piac teszi meg, így az is valószínűsíthető, hogy bár 2002-re a nemzetközi sztenderdek szerint még egy 10-20 százalékos előfizetési díjemelés lenne indokolható, azt a szolgáltatók a verseny miatt már nem érvényesítik a fogyasztók felé.

(A MATÁV Rt. az [origo]-t kiadó MATÁVnet Rt. tulajdonosa - a szerk.)

Hajnal László

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

MATÁV Rt.