<P>Jövőre a rendőr kérheti a biztosítási csekket</P>

Vágólapra másolva!
Az autótulajdonosoknak legkésőbb a hónap végéig dönteniük kell, hogy elfogadják-e biztosítójuk új, 2001 januárjától érvényes kötelező felelősségbiztosítási tarifáit vagy társaságot váltanak. E szándékukról december 1-jéig kell értesíteniük jelenlegi biztosítójukat.
Vágólapra másolva!

A megállapodás felmondásakor az ügyfeleknek mindenképpen tanácsos igazolást kérniük arról, hogy milyen bonus vagy malus fokozatuk van. Mivel a jövő év elejétől a társaságok csak a korábbi biztosító által kiállított dokumentum alapján adják meg a kuncsaftoknak a nekik járó kedvezményt, januártól - az eddigiekkel ellentétben - az ügyfél bonus fokozatra vonatkozó saját nyilatkozatát már nem kell elfogadniuk. Így a tulajdonos hiába állítja, hogy előző biztosítójánál a "jutalmazottak" körébe tartozott, ha nincs erről szóló igazolása, elveszti a több év alatt összegyűjtött bonus fokozatokat.

Forgács Zoltán, a Magyar Biztosítók Szövetségének közgazdasági ügyvezetője elmondta: az autó eladásakor is célszerű értesíteni a biztosítójukat. A kocsi értékesítése után ugyanis a régi tulajdonos természetesen nem fizeti tovább a biztosítást. Ám ha a biztosítási cég nem értesül a tulajdonosváltásról, csak azt "észleli", hogy az ügyfél nem egyenlíti ki a díjat, emiatt felmondja a szerződést. Márpedig ha a díjfizetés elmaradása miatt törölnek valakit a nyilvántartásából, akkor az elveszti az addig megszerzett bonus fokozatait.

Januártól a közúti ellenőrzés módja is változik, a járművezetőt igazoltató rendőrnek ugyanis már nem csak a biztosítási szerződés megkötéséről szóló dokumentumot, kötvényt kell bemutatni. A rendőr - immár hivatalosan is - kérheti a szerződés érvényességét tanúsító csekket is.

A már szerződéssel rendelkező ügyfeleknek biztosítási tarifái a Pénzügyminisztérium rendeletének megfelelően jövőre átlagosan csak hat százalékkal emelkedhetnek. A rendelkezés azonban csak az összes biztosítottra vonatkozó matematikai átlagot jelöli meg, ezért egyes ügyfélcsoportok díjai ennél jóval nagyobb mértékben növekedhetnek.

A társaságok nagy részénél a legtöbbet a budapesti, sportkocsival rendelkező fiatalok, a legkevesebbet pedig a kistelepüléseken élő idős autótulajdonosok fizetnek a biztosításért. A szakemberek nem számítanak nagyobb ,,ügyfélmozgásra" az év végén sem, mivel - a kockázatelemzést követően - szinte mindegyik társaság ugyanazt az ügyfélcsoportot ,, jutalmazza", illetve "bünteti". Becsléseik szerint idén is csak a kötvénnyel bíró hárommillió ügyfél 5-6 százaléka vált majd biztosítót.

(Népszava)

Ajánlat:

Magyar Biztosítók Szövetség

Biztosítás
(az Üzleti Negyed rovata)

Korábban:

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás értékesítés az interneten
(2000. november 7.)