<P>Kétmilliárdos borvám a kukorica miatt</P>

Vágólapra másolva!
A Világgazdaság információja szerint éves szinten 1,8 milliárd forintos vámnövekedést okozhat a magyar borexportban, hogy az unió retorziójaként januártól nem lép életbe az új magyar-EU borkereskedelmi megállapodás az unióban "komoly konfliktusként kezelt" magyar kukoricaexport stop miatt.
Vágólapra másolva!

Nem tárgyal tovább az Európai Bizottság az új bormegállapodásról, amíg a kukoricaügyben vita van a felek között - derült ki a szerdai brüsszeli egyeztetéseken.

A bormegállapodást szerdán kellett volna parafálni, hogy azt 2001 januárjától hivatalosan életbe lehessen léptetni. A konfliktust okozó kukoricavita miatt azonban a parafálás elmaradt, így már most csaknem biztosra vehető, hogy a magyar bor eddig kiharcolt uniós vámmentessége a jövő év elejétől elvész; és újra vámok sújtják majd a kivitelt.

Ez magyar szempontból azt jelenti, hogy az eddigi kereskedelmi kedvezmények a bornál megszűnnek, és az 1992-es állapotok lépnek életbe. Ezek szerint a mára elért vámmentes magyar borkontingens - legalábbis átmenetileg - elvész, helyette az EU hektoliterenként 15 eurós vámot alkalmaz majd. A tervek szerint hazánk jövőre 415 ezer hektoliteres vámmentes kvótát kapott volna. A kedvezményeket legfeljebb visszamenőleg lehet majd érvényesíteni, ha a borkereskedelmi megállapodás a "kukoricakonfliktus" megszűnésével életbe léphet.

(MTI)

Korábban: