<P>Az EU bírálja a kukorica kivitelének korlátozását</P>

Vágólapra másolva!
További konzultációt tart szükségesnek az Európai Unió delegációja a magyar kukoricaexportra bevezetett engedélyezési eljárásáról, illetve a kiviteli tilalomról. A szakértők szerdán Brüsszelben tárgyaltak a kivitel korlátozásáról.
Vágólapra másolva!

A Külügyminisztérium közleménye szerint a magyar intézkedést előre jelezték az EU-nak és a WTO-nak (Kereskedelmi Világszövetség). Az intézkedés nincs hatással az EU kukoricapiacára sem mennyiségét, sem árát illetően. Az intézkedésre azért került sor, mert az aszály miatt kritikus szintre, a hazai ellátást éppen kielégítő mennyiségre csökkent az össztermés - érveltek a magyar küldöttség tagjai. Az intézkedés addig marad életben, amíg a hazai hiányhelyzet fennáll.

A közösség azon felvetésére, hogy Magyarország miért nem az importvámok eltörlésével kísérli meg a hiányhelyzet feloldását, a magyar delegáció rámutatott arra, hogy Magyarországon kizárólag a génmanipulációtól mentes kukorica forgalmazása megengedett. Amennyiben génkezelt kukorica importjára kerülne sor, az nagymértékben rontaná a magyar kukorica, továbbá húsipari termékeink megítélését és üzleti lehetőségeit - tartalmazza a Külügyminisztérium közleménye.

Torgyán József földművelésügyi miniszter a napokban bejelentette, hogy a tengeri betakarítása befejeződött, összesen 5,1 millió tonna termett. Makay György, a Gabonaszövetség főtitkára a Magyar Hírlapnak leszögezte: a szakma továbbra is ragaszkodik korábbi állításához, miszerint 4, maximum 4,5 millió tonna a termés. A két szám között azonban nagy különbség nincs, a felhasználást, a gabonamérleget illetően a két számítás között hibahatáron belüli különbségek adódnak. Ezért a szakma egyetért és indokoltnak tartja a kormány és az agrártárca intézkedését, ami a kivitel korlátozását jelenti. Makay szerint a megtermett kukorica éppen elég a hazai igényeknek, s az sem jelent különbséget, ha az agrártárca 200-300 ezer tonnás feleslegről is beszélt korábban. Ez ugyanis egy hónapnyi exportot jelent - a betakarítás kezdete óta 200-250 ezer tonna hagyta el az országot -, márpedig a kereskedőknek ennek a mennyiségnek a többszörösére volt-van szerződése, amelyről a magas árak miatt szívesen lemondanak, s az exporttilalom miatt "vis major" esetre hivatkozva már szankciók nélkül meg is tehetnek.

O. Horváth György

(Magyar Hírlap)