Egészségügyi céltartalék-képzésre kötelezhetik az önkormányzatokat

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottsága szerdai ülésén támogatta azt a költségvetéshez benyújtott javaslatot, amely önkormányzati egészségügyi céltartalék képzését indítványozza. A testület korlátozná a dohánytermékek reklámját.
Vágólapra másolva!

Mánya Kristóf és Mádi László fideszes, és Font Sándor MDF-es képviselők azt javasolták, hogy az önkormányzatok évente képezzenek lakosonkénti 500 forintos, egészségügyi céltartalékot. Az előterjesztés szerint a tartalék felét a háziorvosi és házi gyermekorvosi, másik felét pedig a fogorvosi ellátás fejlesztésére, a rendelők felújítására kellene fordítani. A javaslat egyik indítványozója, Mánya Kristóf úgy vélte, hogy a javaslat igazodik a gyakorlathoz, mert a helyhatóságok jelentős része jelenleg is biztosít forrásokat az egészségügyi alapellátásra.

A bizottság ellenzéki képviselői a javaslatot nem támogatták, mert - mint Vojnik Mária szocialista képviselő elmondta - az önkormányzatok a jelenlegi finanszírozási feltételek mellett képtelenek lesznek a kvóta elkülönítésére. Schvarcz Tibor (MSZP) a javaslat célját fontosnak minősítette, de véleménye szerint a kormánynak biztosítania kellene hozzá pluszforrást is.

A bizottság végül a kétéves költségvetéshez benyújtott módosító javaslatot elfogadta.

Az Országgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottsága önálló bizottsági indítványt nyújt be a dohánytermékek reklámozásáról a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényjavaslathoz. Az indítvány korlátozná a dohánytermékek reklámozását sajtótermékek címoldalán, sportlétesítményeken és -rendezvényeken, színházakban, mozikban, és szabadtéri reklámhordozókon.

A Gazdasági Minisztérium munkatársa a vita során elmondta: az Európai Bíróság a közelmúltban hatályon kívül helyezte a dohánytermékek reklámozásáról szóló ajánlását, ezért a kormány megvárja, amíg az új, részletesebb uniós szabályozás elkészül.

(MTI)

Ajánlat:

Az Országgyűlés honlapja