Vágólapra másolva!
Szombaton lejár a minimálbér-megállapodásra a parlament által adott idő, ezt követően a kormány bármikor kihirdetheti a legkisebb fizetés 40 ezer forintra emelését. A kormánypártok által elfogadott törvénymódosítás szerint november 25-e után a kormány saját hatáskörében kihirdetheti a minimálbér összegét, ha addig nem jön létre megegyezés az Országos Munkaügyi Tanácsban (OMT).
Vágólapra másolva!

A szakszervezetek múlt héten kezdeményezték a szakbizottság összehívását, ám válasz nem érkezett - nyilatkozta Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, a munkavállalói oldal soros elnöke. A szakszervezetek támogatják a minimálbér 40 ezer forintra emelését, de szükség lenne kompenzációkra egyes ágazatokban - tette hozzá Szabó.

A munkaadói oldal többször is kérte a tárgyalások folytatását, ám válaszra sem méltattak minket - mondta Dávid Ferenc, a munkaadók főtárgyalója. Szerinte a kabinet viselkedése összecseng az EU-jelentéssel, mely bírálta a hazai érdekegyeztetési gyakorlatot, egyszerűen nem érdekli a kormányt a szociális partnerek véleménye.

A munkaadók korábban a kis- és közepes vállalkozások számára kértek támogatást a Munkaerő-piaci Alapból az 57 százalékos béremelés költségeinek kigazdálkodására. Kompenzációk nélkül a minimálbér 30 ezer forintra emelését tartják elfogadhatónak - emlékeztetett Dávid Ferenc.

- A kétszázalékos tb-járulék-csökkentésen túl a kormány nem ad további kompenzációt a munkaadóknak - szögezte le a kormányfő az OMT első és mindeddig utolsó minimálbér-tárgyalásán, még októberben. Az azóta eltelt hat hétben a szakszervezetek és a munkaadók is kísérletet tettek a tárgyalások folytatására, ám egy bizottsági ülésen kívül - amelyre a kormányzati küldöttek mindenféle felhatalmazás nélkül, üres kézzel érkeztek - nem történt semmi.

A GM-ben nem tudtak felvilágosítást adni a tárgyalások további menetrendjéről, ám a Magyar Hírlap információi szerint a november 25-ei határidőig nem terveznek újabb megbeszélést.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium