Az APEH szerint tavaly 15,8 százalékkal nőttek a jövedelmek

Vágólapra másolva!
Tavaly az adóbevallások alapján 15,8 százalékkal nőttek a jövedelmek, ami elmarad az 1998-as 18,6 százalékos jövedelem-bővüléstől. Az elmúlt évi adóbevallások alapján az egy főre jutó éves átlagos jövedelem 769 ezer forint, míg a legmagasabb bevallott éves jövedelem 269 millió forint volt.
Vágólapra másolva!

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese keddi sajtótájékoztatóján elmondta: vidéken a tavalyi éves átlagjövedelem 649 ezer forint, míg a fővárosban 1,29 millió forint volt.

A személyi jövedelemadó-törvény szabályai szerint tavaly 4 millió 428 ezer fő számolt el jövedelmével, amelyekből a szeptember 12-ig összesített, jó bevallások száma 4 millió 325 ezer volt. A hibás bevallások száma tavalyhoz képest nőtt, és elérte a százezret. Az APEH szerint ennek az az oka, hogy sok adózó nem ismerte pontosan az adójóváírás szabályait, illetve úgy akartak adót visszaigényelni, hogy esetleges köztartozásukról nem nyilatkoztak.

Tavaly az összevonás alá eső jövedelmek összesen 3247 milliárd forintot tettek ki, amiből a nem önálló tevékenységből, tehát döntően bérjövedelmekből 2858 milliárd forint származott. E tevékenységi kör jövedelem-növekedése átlagon felüli, 17,5 százalékos volt. A munkaviszonyból származó, egy főre jutó bérjövedelem 15,3 százalékkal 763 ezer forintra emelkedett, míg a munkanélküli járadék, a pályakezdők munkanélküli segélye, az átképzési és képzési támogatások összege jelentősen, 23 százalékkal nőtt. Az önálló tevékenységből származó jövedelmek csak 6 százalékkal bővültek 1999-ben.

Vámosi-Nagy Szabolcs elmondta, hogy az adóköteles állampolgároknak mintegy 10 százaléka nem fizetett adót az adójóváírás, a nyugdíjkedvezmények és a gyermekek után járó könnyítések következtében, ezért az elnökhelyettes szerint a magyar adórendszer tartalmaz bújtatott nullaszázalékos adókulcsot.

Az adóbevallások alapján mintegy 75 milliárd forint adójóváírás csak a fele volt az azt megelőző évinek, így az átlagosan fejenként levont kedvezmény 43 ezer forintról 28 ezer forintra mérséklődött. A kedvezményként elszámolt nyugdíjjárulék és magánnyugdíj-pénztári tagdíj meghaladta a 48 milliárd forintot, ami 37 százalékos éves növekedést jelent. A családi kedvezményt több mint 1,77 millió adózó vette igénybe, átlagosan 31 ezer forint értékben. Az egygyermekesek a teljes jóváírást 83,8 százalékban, a kétgyermekesek 82,9 százalékban, a három gyermeket nevelők pedig 60 százalékban tudták igénybe venni.

Vámosi-Nagy Szabolcs elmondta, hogy idén kicsit bonyolultabb adóbevallásra kell számítanunk, mert egyebek mellett már az egészségügyi hozzájárulás tartozását is a bevallásban kell rendezni.

(MTI)

Ajánlat: