Ítéletet hirdetnek a Mol-kormány gázperben

Vágólapra másolva!
Első fokon várhatóan ma hirdet ítéletet a Fővárosi Bíróság a kormány és a Mol között zajló gázár-perben. A Gazdasági Minisztérium továbbra is peren kívüli megállapodásra törekszik, kész mérsékelni az olajtársaság veszteségeit. Áttörés következhet be a gazdasági tárca és a gázszolgáltatók közötti tárgyalásokon, a minisztérium ugyanis a korábbiakkal ellentétben hajlandó megváltoztatni a gázáremelésről szóló rendelkezést. A szaktárca szerint a korábban tervezett 2002. januári időpontnál jóval hamarabb, már a jövő év közepén sor kerülhet a gázpiac részleges liberalizációjára.
Vágólapra másolva!

A gazdasági tárca továbbra is arra törekszik, hogy peren kívüli egyezséget kössön az áremelések korlátozása miatt ellene pert indító Mol Rt.-vel. A minisztérium tisztában van azzal, hogy az olajvállalatot jelentős károk érték az "árstop" miatt, ezért minden lépést megtesz annak érdekében, hogy mérsékelje a társaság veszteségeit - nyilatkozta a Népszavának Hónig Péter, a Gazdasági Minisztérium (GM) helyettes államtitkára.

Ismeretes: a Mol szeptember 8-án azért indított keresetet a kormány, a gazdasági tárca és a gazdasági miniszter ellen, mert túlzottan alacsonynak tartotta a kormány által júliusban engedélyezett 12 százalékos tarifaemelés mértékét. A világpiaci beszerzési árak ugyanis néhány hónap alatt csaknem a duplájára növekedtek. Így az olajtársaságnak több milliárd forint vesztesége keletkezett a gáz- üzletágon. Az első tárgyalásra november 10-én került sor. Első fokon a Mol Rt. és a kormány perében várhatóan a mai napon hoz ítéletet a Fővárosi Bíróság.

Hónig Péter elmondta: elképzelhető, hogy a GM a gázszolgáltatók kérésére módosítja a 43 százalékos gázáremelésről nemrégiben kiadott rendelet számlázási rendre vonatkozó részét.

A gázszolgáltatók azért követelték az áremelésről szóló rendelet átalakítását, mert a kormányzat eredeti elképzelései szerint a tarifamódosítás után a Mol minden fogyasztónak emelt díjas számlát küldhetett volna. A szolgáltatók pedig csak később, egy "önbevallás" elkészítése után igényelhették volna vissza az áremelésben nem érintett kisfogyasztók és a nagyfelhasználók díjai közötti különbözetet. Azaz a gáztársaságoknak nem- csak a tarifanövelést elszenvedni kénytelen 900 nagyfogyasztónak átadott gázmennyiségért, hanem mind a hárommillió ügyfél fogyasztásáért emelt díjat kellett volna fizetniük.

A helyettes államtitkár szerint a rendelet jelenlegi keretei is lehetőséget nyújtanának egy olyan elszámolási rendszer kialakítására, amely a szolgáltatók számára is elfogadható lenne, hiszen az előírásban a hatóságok csak a maximált árat rögzítették. Így a társaságoknak és a Mol Rt.-nek lehetősége lenne olyan megállapodás megkötésére, amely lehetővé tenné, hogy a kedvezményezettek - a lakosság - által elfogyasztott gázt továbbra is alacsonyabb áron számlázza az olajvállalat. A gazdasági tárca azonban nem zárkózik el attól sem, hogy az elszámolási problémák megoldása érdekében változtasson a "gázárrendelet" tartalmán. Ám a rendelkezés módosításához a Pénzügyminisztérium hozzájárulására is szükség lesz. A helyettes államtitkár úgy véli: akár két héten belül megegyezés születhet a felek - a Mol, a GM és a szolgáltatók - között az új számlázási rendszerről.

Vasnits Dezső, a Gázszolgáltatók Egyesülésének elnöke kifejtette: a néhány héttel ezelőtt kihirdetett miniszteri rendelet végrehajthatatlannak bizonyult. Ezért a szolgáltatók üdvözlik a minisztérium rendeletmódosításra vonatkozó döntését - ha a gazdasági tárca valóban hajlandó a szolgáltatók által javasolt módon megváltoztatni a rendelkezés számlázásra vonatkozó részét. A gáztársaságok ugyanis ragaszkodnak ahhoz, hogy a Mol csak azt a gázmennyiséget számlázhassa drágábban, amelyet az ipari fogyasztók használnak el.

Hónig Péter arról is beszámolt, hogy a minisztérium már dolgozik a gázárakkal kapcsolatos problémák hosszú távú megoldásán is. A helyettes államtitkár elképzelhetőnek tartja, hogy a korábban tervezett, 2002. januári időpontnál jóval hamarabb, már a jövő év első felében sor kerül a gázpiac részleges megnyitására. A szakember szerint a liberalizáció mértéke már az első lépcsőben elérheti a 30 százalékos szintet. Vagyis a piacnyitás első fázisában minden olyan nagyfogyasztó lehetőséget kaphat a földgáz korlátozások nélküli beszerzésére, amelyet érintett a közelmúltban végrehajtott 43 százalékos áremelés. Így a nagyobb mennyiségű gázt felhasználó társaságok maguk dönthetnek majd arról, hogy honnan s milyen feltételekkel szerzik be az energiahordozót. A gázkereskedelem felszabadítása - tette hozzá az államtitkár - választ ad majd az ipari fogyasztók mostani áremelés kapcsán felvetett kifogásaira is.

Szaniszló Mihály, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának elnöke elmondta: szervezetük továbbra is fenntartja azon álláspontját, hogy a legutóbbi, "szelektív" áremelést jogszerűtlenül hajtotta végre a kormányzat. A fórum hiányolja a kormány és a felhasználók képviselői közötti, árszabályozással kapcsolatos érdemi párbeszédet. Ugyanakkor bízik benne, hogy a gázpiac mihamarabbi felszabadításáról szóló nyilatkozatok nem bizonyulnak üres ígéretnek.

Illés József

(Népszava)

Ajánlat:

Mol Rt.

Gazdasági Minisztérium