Sürgős leltározásba kezd a KVI

Vágólapra másolva!
Az állami vagyon elbirtoklásának megakadályozását nevezte a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) jelenleg legfontosabb feladatának Stumpf István kancelláriaminiszter a szervezet csütörtöki konferenciáján. Jelenleg azt sem tudni pontosan, hogy hány ingatlan kerülhet ki ilyen módon az állam tulajdonából jövő nyáron.
Vágólapra másolva!

Jövő júliusban lejár az a tízéves időszak, melynek leteltével tulajdonosként jegyeztethetik be magukat mindazok, akik ez idő alatt jóhiszeműen és zavartalanul használtak állami tulajdonban lévő ingatlanokat. Az állami vagyon elbirtoklásának megakadályozása ezért sürgős - mondta el Stumpf István, aki szerint e helyzet rendezése most a KVI legfontosabb feladata.

Azt egyelőre nem tudni, hogy hány ingatlant fenyegethet az elbirtoklás veszélye, de Molnár Zoltán, a KVI vezérigazgatója szerint akár több tízezresre tehető ez a kör.

A vezérigazgató hozzátette: a szervezet már tavaly hozzálátott, hogy felmérje a rendezetlen tulajdoni viszonyú ingatlanokat. A munkát azonban nehezítette, hogy a KVI is csak ugyanolyan nehézkesen juthatott hozzá a földhivatali nyilvántartásokhoz, mint bárki más. Ezen a helyzeten javít, hogy egy törvénymódosítás alapján jövőre már ingyen és korlátlanul kutathat földhivatalok adatbázisában. Ugyanakkor nemcsak a KVI-nél hiányos a leltár az állami ingatlanokról, de még a közhitelesnek tekintett földhivatali nyilvántartások sem teljesek.

A kancelláriaminiszter a konferencián arról is beszámolt, hogy folyik az egységes, az állam vállalkozói és a kincstári vagyonára egyaránt érvényes vagyonkezelési törvény előkészítése. A tervek szerint jövő tavasszal benyújtják a javaslatot a parlamentnek. Hozzátette: a nemzeti kulturális örökség megóvásáról és a nemzeti földalap létrehozásáról szóló törvény előkészítése is zajlik, ahogy készül a birtokrendezési törvény tervezete is. A részletek ismertetése nélkül elmondta azt is, hogy jelentősen átalakítják a tartós állami tulajdonban lévő cégek körét.

Daróczi Dávid

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Kincstári Vagyoni Igazgatóság