A GM a kiutazók maximális védelmét szeretné

Vágólapra másolva!
Inszolvenciabiztosítás bevezetését javasolja a Gazdasági Minisztérium (GM) a kiutazó magyar turisták útjának biztosítására. A rendszer jövő nyáron lépne életbe - jelentette be Budai Zoltán, a Gazdasági Minisztérium turisztikai helyettes államtitkára.
Vágólapra másolva!

A tárcának az utazási irodákkal kapcsolatban kettős feladata van, egyrészt a törvényi keretek megszabása, másrészt az utazók védelme. A GM kezdeményezte tehát egy operatív bizottság felállítását, melyben a kamarák, a fogyasztóvédők s a szakma mellett a biztosítók is részt vesznek. A bizottság úgy látja, a közismert HTC-botrányhoz hasonló esetek megakadályozására a legjobb megoldás az inszolvenciabiztosítás bevezetése lehetne. Ennek időpontja legkésőbb jövő nyár, az új utazási szezon kezdete. A helyettes államtitkár szerint a "száz százalékos" biztonságot nyújtó inszolvencia alapja az lenne, hogy minden utazási irodáért egy biztosító vállal garanciát, utóbbi által megállapított biztosítási összeggel.

Az inszolvencia életbe lépéséig felülvizsgálnák a kauciók és bankgaranciák mai rendszerét. Jelenleg ugyanis ez utóbbiak felső határa 35 millió forint, ami nyilvánvalóan nem nyújt fedezetet egy-egy, több milliárd forintos forgalmú utazási iroda utasainak esetleges hazahozatalára vagy más károk fedezésére. Az idén 8, jövőre 25 milliárd forintot fordíthat turizmusra a tárca, részben "termék"-fejlesztésre, azaz gyógyfürdőkre, gyógyszállókra, várak, kastélyok felújítására, valamint élményparkok kialakítására.

A helyettes államtitkár szerint szeptemberben rekord- nagyságú bevétele származott az országnak a turizmusból. A havi devizabevétel 353 millió euró volt, a tavalyinál 15 százalékkal magasabb. Az első kilenc hónap összes bevétele pedig 2,8 milliárd euró volt.

Kubik Pál

(Magyar Hírlap)