Intervenciók az euró védelmében

Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten az euró a 0,85-0,87 dollár, az amerikai valuta 106-107 jen szinteken ingadozott. Az Európai Központi Bank (EKB) már a hét elején intervenciót hajtott végre valutája védelmében. Ehhez ezúttal nem vette igénybe más vezető gazdasági hatalmak társintézményeinek segítségét.
Vágólapra másolva!

Az EKB beavatkozása, ha rövid időre is, de eredményesnek bizonyult, az euró jegyzései többhetes csúcsra emelkedtek a dollárral és a jennel szemben. Ezt követően azonban az euró ismét gyengülni kezdett, amiben a legfőbb szerepet az Euroland gazdasági kilátásait övező pesszimizmus játszotta.

A negatív hozzáállást erősítette, többek között, a német ipari termelés visszaeséséről közölt adat, valamint az uniós növekedési prognózis hivatalos lefelé módosítása is. Csütörtökre a közös valuta jegyzései az intervenció előtti szintre estek vissza, ami újbóli piacra lépésre kényszerítette az EKB-t. A megismételt beavatkozás újfent segített.

Közvetve az eurónak kedvezett az amerikai elnökválasztás körül kialakult helyzet is, a belpolitikai bizonytalanság ugyanis soha nem kedvez egyetlen valutának sem, ennek következményei a dollárnál is tapasztalhatók. Leghamarabb csak november 17-én derülhet ki, ki is lett az Egyesült Államok elnöke, addig a találgatások fogják befolyásolni a dollárárfolyamot.

Devizapiaci vélemények szerint a dollár erősödéséhez vezetne, ha Geroge W. Bush kerülne ki győztesen, tőle ugyanis az üzleti életnek jobban kedvező, lágyabb fiskális politikát várnak. Ráadásul az ő irányítása alatt kisebb lenne annak a valószínűsége is, hogy például az eurót támogató összehangolt intervencióban részt vegyen a Fed, az amerikai központi bank.

A japán jen háttérbe szorult a héten, jegyzéseit az sem tudta lényegesen befolyásolni, hogy a tokiói tőzsdemutató a 15000 pontos lélektani határ alatt zárta a hetet.

A héten ismertté vált amerikai gazdasági adatok sorából említést érdemel, hogy októberben az importárak 0,5, az exportárak 0,1 százalékkal estek vissza az egy hónappal korábbi szinthez képest. A termelői árak 0,4 százalékos emelkedést jeleztek, az élelmiszer- és energiaárak nélkül azonban a mutató 0,1 százalékkal csökkent.

Ezen a héten az euró jegyzései várhatóan 0,85-0,88 dollár körül fognak ingadozni.

Szatmári Sándor

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Európai Központi Bank