Elkészült a diákhitel-koncepció

Vágólapra másolva!
Jövő ősztől várhatóan havi 21 ezer forintos hitelhez juthatnak a diákok, ha tavasszal elfogadják az erről szóló rendeletet az Oktatási Minisztériumban. Az elképzelések szerint a hitel piaci kamatozású lesz, a törlesztőrészletek nagysága pedig a hitelt felvevő későbbi fizetésének 6-7 százaléka lesz.
Vágólapra másolva!

Gyürk András, a Fidelitas országos elnöke a szervezet és az Oktatási Minisztérium közös koncepcióját ismertetve elmondta: a tandíj eltörlése önmagában nem teszi elérhetővé a felsőoktatást egy szerény anyagi körülmények közt élő családban nevelkedő fiatal számára, ezért szükség volt egy mindenki számára hozzáférhető hitelkonstrukció kidolgozására.

A tervek szerint a hitel összege havi 21 ezer forint lesz, a visszafizetésre pedig az elhelyezkedés után kerül sor. A törlesztés jövedelem-arányosan történne, és az egyes törlesztőrészletek összege nem haladhatná meg a hitelt felvevő jövedelmének 6-7 százalékát.

A diákhitelt a koncepció szerint kereskedelmi bankok folyósítják majd, a kölcsönre százszázalékos állami garanciát vállal egy állami tulajdonú diákhitel intézet. A törlesztő részletek beszedésére a koncepció szerint az APEH kap majd megbízást. A hitel piaci kamatokon vehető igénybe, és hozzáférését semmilyen külön feltétel nem korlátozza.

Gyürk András elmondta, hogy tavasszal várható a rendelet megjelenése, ősszel pedig valószínűleg már igénybe is vehetik a diákhitelt az első diplomájukat szerző egyetemisták és főiskolások.

(MTI)