Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés kedden este megszavazta az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Rt. 1,5 milliárd forintos tőkeemelését, az 1999-es zárszámadási törvény módosító javaslatai között. A képviselők az idei adóbevételeket 124 milliárd forinttal megemelték, döntöttek az ÁPV Rt. tőketartalékának 10,5 milliárdos növeléséről, illetve újabb 25 milliárd forintot kap a Magyar Fejlesztési Bank Rt. is.
Vágólapra másolva!

Elhárult minden akadály a kétéves költségvetési törvény elfogadása elől, mivel az ezt megnehezítő módosító javaslatokat visszavonták az MDF-es képviselők. A költségvetés hiánya tavaly 328,31 milliárd forintra rúgott, vagyis az eredetileg tervezettnél 46 milliárd forinttal alacsonyabb deficitet könyvelhet el a Pénzügyminisztérium, derül ki a tegnap megszavazott módosító javaslatokból.

Az 1999-es zárszámadási törvényben a kormány átszabta az idei költségvetést, illetve társadalombiztosítási büdzsét. A gyorsabb gazdasági növekedés, illetve a vártnál magasabb infláció miatt az idei áfa-bevételek 82,3 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadó-bevételek 42 milliárd forinttal teljesültek túl.

A kormánypártok megszavazták, hogy a Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány 1,5 milliárd forintos támogatásban részesüljön még az idén. Az alapítvány - melynek elnöke Elek István, a kormányfő tanácsadója - tőkéjéből tervezik elindítani Válasz című folyóiratot, ugyancsak Elek főszerkesztése mellett. Szintén 1,5 milliárd forintos tőkeemelést szavaztak meg a Tokaj Kereskedőház Rt.-nek a képviselők. - cégben vezető posztot tölt be Stumpf István kancelláriaminiszter két unokatestvére, a vezérigazgató-helyettes Stumpf Miklós és a marketingigazgató Stumpf András. A cég a Tokaj környéki szőlősgazdák idei termésének felvásárlásra fordíthatja az összeget.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. 14,4 milliárd forintos osztalékfizetési kötelezettségét a módosító javaslataikkal eltörölték a honatyák, ugyanakkor 10,5 milliárd forintos tőketartalékot bocsátanak a privatizátorok rendelkezésre. A kormány házibankjaként működő Magyar Fejlesztési Bank további 25 milliárd forintos tőkeinjekciót kap az idei többletbevételekből. Döntöttek a kormány által felhasználható költségvetési tartalék 3,4 milliárdos megtoldásáról is.

A tb-alapok bevételeit, illetve kiadásait 32 milliárd forinttal emelték meg. A többletpénzből az előre kifizetett 15 milliárd forintos egyszeri egészségügyi bérjuttatást fedezik. Az egészségbiztosítási alap gyógyszerkiadásait 17 milliárd forinttal fejelték meg a honatyák, így e célra 152 milliárd forintot fordíthat idén a biztosító.

A törvényjavaslat végszavazásra három hét múlva kerül sor.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)