<P>A lefoglalt autót is használhatják</P>

Vágólapra másolva!
Ha a magánszemély tulajdonában lévő olyan autót kell lefoglalni, amely a foglalkozásához nélkülözhetetlen, akkor a végrehajtó csak a törzskönyvet foglalhatja le. Egy kormányrendelet mondja majd ki azt, hogy milyen érték alatt nem lehet az ilyen autókat végrehajtás alá vonni. Egyebek mellett ezt tartalmazza a parlament előtt lévő módosító javaslat, amely a bírósági végrehajtásról szóló, 1994-ben hozott törvényt módosítja.
Vágólapra másolva!

Az új gépjárműokmányok között ott szerepel a törzskönyv, így a végrehajtási törvény módosításakor figyelembe kellett venni ezt is. Ha autót kell lefoglalni, akkor a végrehajtó köteles a forgalmi engedélyt és a gépjármű törzskönyvét is lefoglalni - áll a módosító javaslatok között. Újdonság az is, hogyha valaki ellen végrehajtást vezetnek, és a neve tulajdonosként szerepel a gépjárművek nyilvántartásában, akkor e nyilvántartás alapján is lefoglalható a járműve.

A legérdekesebb az a szabály, amely a magánszemély adósok foglalkozásának gyakorlásához nélkülözhetetlen gépjárművek lefoglalásáról intézkedik. Ilyenkor a végrehajtó csak a törzskönyvet foglalja le, az adós pedig tovább használhatja a járművet (gépkocsit). Természetesen a használat rendeltetésszerű kell hogy legyen, meg kell óvni az állagát, továbbá elidegenítési- és terhelési tilalom vonatkozik rá. Ha sor kerül az értékesítésre, akkor az eladási árból akkora összeget kell visszajuttatni a volt tulajdonosnak, hogy abból tudjon vásárolni a foglalkozásának gyakorlásához szükséges adottságokkal és felszereltséggel rendelkező - és megfelelő típusú - gépjárművet. Azt az összeget, amennyit vissza kell juttatni az eredeti tulajdonosnak, a törvény elfogadása után egy kormányrendelet állapítja majd meg. Ha a végrehajtás alá vont jármű becsértéke nem éri el ezt az összeget, akkor azt nem is lehet lefoglalni.

A Magyar Hírlap megkérdezte Révész Tamást, a Budapest Autófinanszírozási Rt. vezérigazgatóját, hogy az új végrehajtási szabályok miképpen érintik a lízingtársaságokat. Mint megtudtuk, ezek a cégek a finanszírozott autók törzskönyveit maguknál tartják, tehát az ügyfelek nem tudják eladni azokat. Gondjuk akkor van, ha csődeljárás indul az ügyfél ellen, és erről nem szereznek időben tudomás, ekkor ugyanis a csődvagyon része lesz a hitelbe adott autó is. Ennek kiküszöbölésére vételi jogot kötnek ki az autókra, amit igyekeznek a megfelelő időpontban érvényesíteni.

Magát a bírósági végrehajtást hosszú procedúraként jellemezte Révész Tamás, ezért a finanszírozók nem ezt a technikát alkalmazzák, hanem végrehajtásra szakosodott cégeket vesznek igénybe. Az esetek kis hányadában nem sikerül csak birtokba venni a nem fizető ügyfél kocsiját.

Németh Géza

(Magyar Hírlap)