<P>Vesztegetés miatt elítélték az Agrobank szarvasi fiókjának volt vezetőjét</P>

Vágólapra másolva!
Az Agrobank-per nyolc vádlottja közül hármat felfüggesztett börtön-, egyet pénzbüntetésre ítélt hétfőn Gyulán a Békés Megyei Bíróság. Hárman ártatlannak bizonyultak, míg egy vádlott időközben elhunyt. A két megyei vállalkozót azért ítélték el, mert az Agrobank két - szintén elitélt - tisztviselőjét megvesztegetve jutottak hitelhez.
Vágólapra másolva!

K. P.-t, az Agrobank szarvasi fiókjának egykori vezetőjét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és vesztegetés bűntette miatt két év - három év próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélete a Domokos Jenő bíró által vezetett tanács. S. G.-t, az első rendű vádlott helyettesét hűtlen kezelés bűntette miatt egy év és négy havi - két év próbaidőre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte a gyulai bírói tanács. A harmadrendű vádlott, Cs. B. vállalkozó büntetése hűtlen kezelés miatt másfél év - két évre felfüggesztett - börtön. K. S. vállalkozót hűtlen kezelés miatt 36.000 forint pénzbírsággal sújtotta a bíróság.

A vád szerint a vádlottak az 1990-es évek elején majdnem kétszázmillió forint vagyoni hátrányt okoztak ténykedésükkel, a bíróság az összeg felét bizonyítottnak találta.

A három vállalkozó bérbe vett egy tiszainokai tehenészetet, egy jászberényit meg is vásárolt. Az egyre jobban eladósodó tőkeszegény vállalkozás a szarvasi Agrobank-fiók közreműködésével több mint százmillió forint hitelt vett fel a Világbanktól és az ipari tárca piaci intervenciós alapjából a hiányok eltüntetésére, az adósságok törlesztésére. A hiteleket a szarvasi pénzintézeti vezetők megvesztegetésével szerezték meg a vállalkozók.

Az ítélet ellen mind a vádlottak és védőik, mind az ügyész fellebbezést jelentettek be.

(MTI)