<P>Bővülő önkormányzati támogatások</P>

Vágólapra másolva!
A helyi önkormányzatok a központi költségvetéstől 2001-ben 786, 2002-ben 873 milliárd forint bevételre számíthatnak, ami jövőre 12,4 százalékos 2002-ben pedig 10,5 százalékos forrás-bővülést jelent. Járai Zsigmond pénzügyminiszter sajtótájékoztatóján nem erősítette meg azt a sajtóértesülést, amely szerint ő lesz a jegybank következő elnöke.
Vágólapra másolva!

Járai Zsigmond pénzügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: 2001-ben a központi forrásokat és a saját bevételeket is beszámítva 1670 milliárd forinttal, 2002-ben pedig 1770 milliárd forinttal gazdálkodhatnak az önkormányzatok.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere és a miniszterelnök önkormányzati tanácsadó testületének vezetője szerint jelentős előrelépésként értékelhető az is, hogy az önkormányzatok megkapják a központi költségvetésből 61 milliárd forintos jussukat a gázközmű-vagyonért. Hozzátette: az év végéig mintegy 4 milliárd forintot fizetnek ki előlegként ebből az összegből.

Szita Károly elmondta: folytatódik az önkormányzati lakásépítési program, mely idén először 2 milliárd forintos költségvetési támogatással indult, amit később a kormányzat 4 milliárd forintra emelt.

Kovács Zoltán, Pápa polgármestere arról számolt be, hogy a 200-500 fős lélekszámú kistelepülések lakosságmegtartó erejének növelése érdekében településenként egymillió forinttal megemelik a központi költségvetés hozzájárulásait.

A Népszabadságban megjelent találgatással kapcsolatban, miszerint Járai lesz a jegybank következő elnöke, a pénzügyminiszter kijelentette: "a legjobb tudomásom szerint ez találgatás, nincs ilyen megállapodás, legalábbis velem nincs".

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Korábban:

Járai Zsigmond lesz az MNB elnöke
(2000. November 6.)