<P>Válságba kerülhet a nyugdíjbiztosítási rendszer az ABN AMRO szerint</P>

Vágólapra másolva!
A nyugdíjasok száma 2050-re előreláthatólag meghaladja a munkavállalókét, ami az eddigi nyugdíjbiztosítási rendszer válságához vezethet.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal Népességkutató Intézetének előrejelzéseit ismertetve Farkas András, az ABN AMRO Magyar Élet- és Nyugdíjbiztosító Rt. vezérigazgató-helyettese elmondta: a nyugdíjbiztosítási rendszernek számolnia kell azzal, hogy a 65 évnél idősebbek aránya Magyarországon a jelenlegi 14,6 százalékról 2050-re 34,8 százalékra ugrik.

Farkas szerint két jelentős változás következik be: a jelenlegi, körülbelül 930 ezer fős 40-50 éves korosztály 2015 körül, az 1,03 milliós 20-25 éves korosztály pedig 2040-2050 között megy nyugdíjba. Eközben Magyarország népességének korfáján egyre kisebb a fiatalok aránya, ami a csökkenő gyermekvállalási kedvvel magyarázható. Jelenleg egy szülőképes nő átlagosan 1,27 gyermeket vállal.

Farkas András elmondta, hogy Magyarország népessége évente körülbelül 44 ezer fővel csökken. Ahhoz, hogy ez a tendencia megálljon - a születések számának változatlanságát feltételezve - a születéskor várható életkornak 2040-re el kellene érnie a 75 évet, ám erre szerinte semmi esély nincs. A férfiak jelenlegi várható életkora 65, a nőké 74 év.

Az úgynevezett felosztó-kirovó nyugdíjbiztosítási rendszernek a csökkenő aktív lakosság mellett azzal is szembe kell néznie, hogy a tb-járulékok mértéke is csökken. Ezért az ABN AMRO vezérigazgató-helyettese úgy véli, hogy a szükséges kormányzati reformok mellett a biztosítótársaságoknak olyan konstrukciókat kell készíteniük, amelyek lehetővé teszik a generációk közötti jövedelemelosztást.

(MTI)

Ajánlat:

Nyugdíj
(az Üzleti Negyed rovata)