<P>Évente 175 milliárd forintot jelenthet az uniós csatlakozás</P>

Vágólapra másolva!
Magyarország uniós csatlakozásának mintegy 175 milliárd forintos éves hozadéka lesz a Pénzügyminisztérium számításai szerint. A vámtörvények az integráció évei alatt folyamatosan módosulnak, de a vámügyek intézése a csatlakozást követően bonyolultabb lesz a jelenleginél.
Vágólapra másolva!

Beszteri Sára, a Pénzügyminisztérium Vám- és Forgalmi adó főosztály vezetője egy csütörtöki konferencián kijelentette: a mintegy 100 milliárd forintot kitevő vám, általános forgalmi adó befizetés mellett az EU mezőgazdasági és strukturális alapjaitól 275 milliárd forint körüli összeghez juthat a magyar gazdaság évente, így összességében a magyar csatlakozásnak mintegy 175 milliárd forintos éves hozadéka lesz.

A főosztályvezető elmondta, hogy a július 1-jén életbe lépett jelentős mértékű vámtörvény-módosítás után legközelebb 2001 végén lesznek újabb változtatások, amikor az ideiglenes behozatalra és a vámkezelésre vonatkozó EU-szabályok épülnek be a magyar vámtörvénybe.

Magyarország várható 2003-as csatlakozása után a vámbevételek 90 milliárd forintra emelkednek, mivel a mezőgazdasági vámok az EU-ban magasabbak, mint Magyarországon. A Pénzügyminisztérium szakembere azonban emlékeztetett arra, hogy az EU törvényei szerint a vámbevételeket minden országnak a brüsszeli kasszába kell befizetnie, és az összegek mindössze 25 százalékát tarthatják meg a nemzeti költségvetések.

Beszteri Sára kiemelte, hogy az EU-csatlakozás után nem válik egyszerűbbé a vám-adminisztráció, mert az unióban bürokratikusabbak a vámeljárások a jelenlegi magyar gyakorlatnál.

Beszteri Sára szólt a magyar vámbevételek alakulásáról is: az idén várható mintegy 100 milliárd forintot kitevő vámbevételek 2001-2002-re az előrejelzések szerint 70 milliárd forintra csökkennek, mert az ipari termékek utáni illetve a mezőgazdasági árucikkek felét érintő vámtételek jövőre nulla kulcsosak lesznek.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága