Vágólapra másolva!
A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) tagvállalatai összesen 77 714 darab személygépkocsit értékesítettek 2000 első három negyedévében, tíz százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában. A legnépszerűbb márka továbbra is az Opel.
Vágólapra másolva!

Az egyesület közleménye szerint a legkeresettebb márka változatlanul az Opel, amelyet a népszerűségi listán a Volkswagen és a Renault követ. Az év első kilenc hónapjában az MGE tagvállalatai 14 913 darab Opelt, 7777 darab Volkswagent, és 7513 darab Renault-t értékesítettek.

Az MGE összesítése alapján a személygépkocsik közül az alsóközép kategóriához tartozókat vásárolták a legtöbben. A legkevesebb - 65 darab - a luxus kategóriát képviselő személyautókból fogyott.

A 3,5 tonnánál könnyebb haszongépjárművek közül a Toyota áll a lista élén, a második helyen a Mazda, a harmadikon pedig a Ford szerepel. Idén a januártól szeptember végéig tartó időszakban összesen 18 998 darab 3,5 tonna alatti haszonjárművet adtak el az importőrök, ez 3 százalékkal haladta meg az 1999 azonos időszakában regisztrált értékesítések számát.

Az egyesület közleménye szerint a 3,5 tonnás haszongépjárművek közül az IVECO gépjárművei voltak a legkeresettebbek, az előző év hasonló időszakához viszonyítva csaknem tíz százalékkal többet, összesen 262 darabot adtak el belőle az idén.

A 3,5 és 5 tonna közötti haszonjárműveket illetően tavalyhoz képest megfordult a trend. Míg 1999-ben főként az IVECO teherautóit vásárolták, addig 2000 első háromnegyed évében a Mercedesből fogyott több. Az 5 és 15 tonna közöttieknél változatlanul az IVECO a legnépszerűbb, a 15 tonnánál nehezebb haszonjárművek esetében a Volvot keresték idén a legtöbben.

A motorkerékpárok értékesítési adataiból kitűnik, hogy 1189 darabbal a Yamaha vezeti az értékesítési listát, amiből az év első kilenc hónapjában 30 százalékkal többet adtak el, mint tavaly ilyenkor.

A Magyar Suzuki Rt.-nél - amely nem tagja az MGE-nek - több mint 10 százalékkal csökkent a belföldi értékesítés volumene, ugyanakkor 30 százalékkal nőtt a kivitel. Január és szeptember között összesen 20 870 darab Suzuki típusú személygépkocsit adtak el Magyarországon. A társaság esztergomi gyárában előállított autókat főként az Európai Unió tagállamaiban keresik. Itthon továbbra is az 5 ajtós, 1.3-as Swiftek a legnépszerűbbek, ezek közül az év első kilenc hónapjában csaknem 6 ezer darab talált gazdára.

(MTI)

Korábban:

Lassan modernizálódik az autópark
(2000. augusztus 25.)