Olaj: a közel-keleti kudarc a magas ár oka?

Vágólapra másolva!
Elemzők szerint a közel-keleti béketárgyalások legutóbbi fordulóinak kudarca, illetve az ezzel kapcsolatos szaúdi elégedetlenség az egyik fő oka az olajárszint makacs emelkedésének - írta pénteken a The Wall Street Journal.
Vágólapra másolva!

A gazdasági szaklap elemzése szerint Szaúd-Arábia - az Óvilág első számú olajexportőre - nem nézi jó szemmel, hogy az Egyesült Államok megpróbálja rábírni a palesztinokat Jeruzsálemre támasztott igényeik részbeni feladására, és nemtetszésének azzal ad kifejezést, hogy korábbi ígéretei ellenére nem nyitja meg még jobban az olajcsapokat.

A legutóbbi Camp David-i forduló kudarca után az augusztusra jelzett további szaúdi olajtermelés-emelés nem történt meg, sőt a királyság most még kevesebb olajat hoz felszínre, mint júliusban - idéz szaúdi forrásokat a cikk.

Szaúd-Arábia július elején jelentette be, hogy az általa is eltúlzottnak tartott szabadpiaci árszint letörése végett egyoldalúan félmillió hordóval megemeli saját napi kitermelését. Iparági források szerint az arab ország júliusban teljesítette is a napi kvótaemelési ígéretnek talán a felét, ezt azonban augusztusban már nem tetézte meg a fennmaradó hányaddal. Ebben lehetett ugyan szerepe az olajárak júliusban tapasztalt gyengülésének, de a közel-keleti békefolyamatnak és az Iránnal fenntartott jó kapcsolatoknak elemzői vélemények szerint ennél sokkal jelentősebb befolyása volt a szaúdi termelésre - áll a cikkben.

A magas olajárak inflációs hatása a fő fogyasztó országokban most már egyértelmű: az EU júniusban és júliusban mért 2,4 százalékos éves szintű inflációs rátájában egy teljes százalékpont tulajdonítható az energiaár-emelkedésnek, amelynek mértéke elérte a 70 százalékot a június végével zárult 12 hónapban - írta a Dow Jones.

(MTI)