Nagy-Britannia: Továbbra is euró nélkül?

Vágólapra másolva!
Az angol közvélemény és a politikai vezetés egyre inkább ellenzi az ország csatlakozását az Európai Monetáris Unióhoz. A szigetország lakosságának több mint kétharmada elutasítja az eurót, az új európai fizetési eszközt. A britek továbbra is védik szuverenitásukat, valutájuk függetlenségét.
Vágólapra másolva!

A brit gazdaság az euró nélkül is prosperál. Az angol font a világ vezető valutáival együtt az elmúlt időkben sokat erősödött az euróhoz képest. Az ok nem csupán a gazdaságban keresendő.

Az angol font 1992-ben esett ki az európai árfolyamrendszerből. Az 1990-93-as depresszió megrengette Nagy-Britannia gazdaságát is és lassan találtak magukra. 1994-99 között a GDP átlagosan 3 százalékkal nőtt évente, amikor Németországban a bővülés alig 1,6 százalékos volt.

Nagy-Britanniában a munkanélküliség ma már feleakkora, mint az EU-átlag. Igaz, ott is fokozatosan csökken. A brit gazdaság az erős növekedés, az előnyös pénzügyi helyzet és az alacsony munkanélküliség miatt vonzó befektetési célpont. A szigetország 1999-ben 65 milliárd eurónyi tőkét vonzott az öreg kontinens országaiból.

Annak ellenére, hogy a Nagy-Britanniába települt vállalatokat hátrányosan érinti a font euróval szembeni túlértékeltsége, az euró 1999-es bevezetése óta az angol fizetőeszköz mintegy 20-25 százalékot erősödött. A kontinentális Európába irányuló exportjukat az erős font kedvezőtlenül érinti. Ráadásul drágítja a munkaerő költségét és gyengíti a versenyképességet, ám ez eddig nem látszott a gazdaság teljesítményén.

A növekedés ütemét a szolgáltatások dinamizmusa adta, a feldolgozóipari ágazatok teljesítménye pedig visszaesett. A szigetország jól szerepel az információs-kommunikációs ágazatokban is.

Nagy-Britanniának a monetáris uniótól való távolmaradása egyáltalán nem érintette hátrányosan a gazdaságát - vélik a Népszava által megkérdezett elemzők. Novák Csaba, a Világgazdasági Kutatóintézet munkatársa úgy véli, hogy az eurótérségtől való távolmaradás hátterében gazdasági-politikai tényezők állnak.

A brit gazdaság szerkezetileg más, ciklikusan nem mozog együtt az EMU-térség magját alkotó Franciaországgal és Németországgal. Ezek expanzív időszakában elképzelhető a brit restriktív gazdaságpolitika szükségessége. A monetáris unióból származó gazdasági előnyök a hagyományosan rossz monetáris politikával rendelkező országokat érintették kedvezően. Olaszországban nagy szükség volt a monetáris politika importálására.

Nagy-Britannia, Görögországgal ellentétben, saját akaratából maradt az EMU-n kívül. A brit közvélemény tradicionálisan euróellenes. A lakosság elutasítja az Európai Monetáris Unióhoz való csatlakozást. Közvélemény-kutatások szerint a britek több mint 70 százaléka nem támogatja az eurót és nem hajlandó feladni érte a fontot.

Kormányzati szinten is megoszlanak ez ügyben a vélemények. Míg Tony Blair kormányfő európárti, Gordon Brown pénzügyminiszter nem támogatja hazájának az EMU-hoz való csatlakozását. Gazdaságpolitikájuk hatásos, az infláció az euróországok szintje alatt van.

Nem várható, hogy Nagy-Britannia a mostani kormányciklus alatt belépne a EMU-ba. Ennek nélkülözhetetlen feltétele a népszavazás. Az sem valószínű, hogy a font árfolyamát mesterségesen letörnék annak érdekében, hogy közelítsék az euróéhoz - tudtuk meg Bartha Attilától, a Kopint-Datorg Rt. elemzőjétől.

Ráadásul a britek attól is tartanak, hogy az EMU-n belül kialakulhat egy francia-német-benelux politikai túlsúly, és így kiszorulhatnak a döntéshozatalból.

A kamatláb jelenleg 6 százalék, míg az eurótérségben átlagosan 4,25 százalék. Eltérnek a vélemények arról is, hogy a Bank of England monetáris bizottsága következő ülésén változtassa-e a kamatlábat. A Bank of England épp Tony Blair miniszterelnöksége óta lett a kormánytól teljesen független.

Inflációs nyomás továbbra sem tapasztalható, az Európai Központi Bank pedig az elmúlt héten változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, így nem valószínű kamatemelés. Az angol jegybank nem követi az USA aktív kamatpolitikáját.

Fekete Péter

(Népszava)

Ajánlat:

Bank of England