Holnaptól jövedéki termék a bor

Vágólapra másolva!
Holnaptól - a megváltozott jövedéki törvény alapján - a szőlőtermelés csak akkor minősül legálisnak, ha a gazdák nyilvántartásba vétetik magukat az illetékes vámhivatalnál - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A lap információi szerint a vámhatóság 70-80 ezer termelő jelentkezését várta, ezzel szemben eddig mindössze 50 ezren kérték regisztrációjukat. A hamisítás visszaszorítását célzó szabályozás a bortermelőket is érinti: mivel augusztus 1-jétől a bor bekerült a jövedéki termékek körébe, ezentúl a nedűt csak adóraktárban lehet előállítani. A gazdálkodóknak tehát rendelkezniük kell az úgynevezett adóraktári engedéllyel, különben illegálisnak minősül a tevékenységük.

A Világgazdaságot úgy tájékoztatták, hogy holnaptól szigorú ellenőrzéseket folytat a vámhatóság. Elsőként a kereskedők számíthatnak a fináncok látogatására, mivel az értékesítésnél lehet leginkább kiszűrni a szőlőtőkét nem látott "borokat". Ha kiderül, hogy nincsenek meg a bor előállításához, forgalmazásához szükséges engedélyek, a kiszabott bírság összege akár több millió forint is lehet. Januártól egyébként újabb szigorítás következik: csak zárjeggyel ellátott borospalackokat, illetve kannákat lehet forgalmazni.

(MTI)