<P>Új lakásra kér hitelt az igénylők fele</P>

Vágólapra másolva!
Júliusban többen kértek a jelzálogbanktól lakáshitelt, mint az első félévben együttvéve. A vállalkozók is egyre élénkebben érdeklődnek a nekik kínált 8 százalékos hitel után. A Pénzügyminisztériumban (PM) készül az alanyi jogon járó szociálpolitikai kedvezményt felváltó új támogatási konstrukció, amely a tavaly az önkormányzatok által elvetett javaslat alapjaira épül.
Vágólapra másolva!

A jövő évi lakásfinanszírozási változások egyik leglényegesebb eleme, hogy módosul a szociálpolitikai támogatás - újabb nevén lakásépítési kedvezmény - rendszere, melynek bevezetése tavaly éppen az önkormányzatok ellenállásán bukott meg. A Magyar Hírlap úgy értesült, hogy a Pénzügyminisztérium a múlt évi javaslatot porolta le, és azon most kisebb, de a lényeget nem érintő módosításokat hajtanak végre.

Az önkormányzatok azért tiltakoztak múlt év őszén a gyerekszámtól függő és alanyi jogon járó szociálpolitikai kedvezmény megszüntetése ellen, mivel a szétosztás nemcsak az ő felelősségüket - és munkájukat - növelte volna, hanem a helyi forrásokat is bekalkulálta az állam. A kiindulás az volt, hogy az alanyi jogon járó - 22 milliárd forintnyi - ilyen jellegű támogatást szétosztják az önkormányzatok között. A gond akkor kezdődött, amikor az állam csak 15 milliárdot akart így felosztani, a többit pedig az önkormányzati forrásokra bízta. Az alaparány 70:30 százalék volt, ez tolódott el - a helyi teherviselési képesség csökkenésével - egyre inkább az állam nagyobb vállalása felé, míg a legrosszabb körülmények között gazdálkodó önkormányzatoknak nemhogy 30 százalékot, de egy fillért sem kellett volna betenniük ebbe a kaszszába. Az állam maximálta volna az egy lakásra öszszeget - ez akkor a maga részéről 2 millió forintot jelentett -, a szétosztás elveit pedig a helyi önkormányzatok rendeleteire bízta.

A pénzügyminiszter három hónappal ezelőtt a Magyar Hírlapnak megerősítette, hogy ragaszkodik az ilyen típusú támogatáshoz és tavaly, miután az általa összehívott polgármesterek megismerték a rendszert, már nem ágáltak ellene. A kedvezményes lakáshitelek iránt egyre nagyobb az igény. Július elseje óta napjainkig több kérelem érkezett, mint az első félévben összesen. Ennek fele új lakás építésére, illetve vásárlására irányult.

Egyúttal a korábbi használt lakás vásárlása helyett - erre csak az állam által 3 százalékkal támogatott hitel vehető igénybe - az új lakások iránti finanszírozási igény került előtérbe. Ez idő szerint a kérelmek fele ilyen - tudtuk meg Zádori Jánostól, a Földhitel és Jelzálog Bank (FHB) kommunikációs igazgatójától. Az első félévben a 7 milliárd forintnyi befogadott hitelkérelemnek alig 8 százaléka volt a kiegészítő kamattámogatású (8 százalékos) hitel, ez 150 hitelkérelmet jelentett, 500 millió forint értékben.

A vállalkozók is hozzájuthatnak júliustól a 8 százalékos hitelhez. Jelenleg három tucat céggel tárgyal az FHB, de egyikük kérelmét se fogadta még be. Tipikus eset az, amikor egy ingatlanforgalmazó cég akar lakásokat építeni és ehhez kér hitelt. Egyrészt nincs ebben az üzletágban tapasztalata, másrészt a bank sem ismeri ezeket a vállalkozókat. Ezért előzi meg a döntést hosszabb tárgyalás - jegyezte meg Zádori.

Németh Géza

(Magyar Hírlap)

Ajánló: