Lada Niva terepjárók a rendőrségeknek és a tűzoltóságoknak

Különböző hazai települések rendőrparancsnokságainak és hívatásos önkormányzati tűzoltóságainak összesen 161 Lada Niva terepjáró gépkocsit adott át ünnepélyes keretek között pénteken Pintér Sándor belügyminiszter Budapesten.

Medgyasszay László MDF-es képviselő - aki korábban együttműködött az FVM-mel a javaslat kidolgozásában - javaslata szerint a Nemzeti Földalap elnöke az Állami Számvevőszék vagy az ORTT elnökéhez lenne hasonló: az Országgyűlés választaná, mandátuma pedig ciklusokon átívelően, hat évre szólna. A képviselő javaslatában ugyanakkor azt a lehetőséget is nyitva hagyja, hogy a Földalap elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezze ki (mint a Magyar Nemzeti Bank vagy az ÁPV Rt. esetében). Az elnök mellett egy 11 fős Birtokpolitikai Tanács működne, amely a stratégiai irányok kijelölésében lenne az elnök segítségére.

Medgyasszay a Nemzeti Földalapot mint a birtokrendszert és azon keresztül a gazdaság- és részben a társadalompolitikát aktívan formáló intézményt képzeli el. E célból az országban található összes termőföldre elővásárlási jogot garantál a javaslat a Nemzeti Földalap számára. A szervezet a rendelkezésére álló 10 milliárd forintos úgynevezett intervenciós alap felhasználásával vásárolhatna, bérbe vehetne és ki is sajátíthatna termőföldterületeket vagy akár erdőket is. Medgyasszay elképzelése szerint erre azért van szükség, hogy így a Földalap révén az állam lehetőséget kapjon gazdaságos méretű termőfölddarabokból álló birtokrendszer kialakítására.

A javaslat előnyben részesít néhány csoportot, amennyiben 10 százalékos kedvezményt engedélyez nekik a Földalap által később értékesítendő földek vételárából. A javaslat szerint ez megilletné a birtokrendezésben részt vevő tulajdonosokat, a 35 évnél fiatalabb, mezőgazdasági végzettséggel rendelkezőket és a termőföldtulajdonnal vagy haszonélvezeti joggal rendelkező termelőket. Ez az engedmény megilletné a települési önkormányzatokat is.

"Nincs koalíciós ellentét, csupán szakmai nézetbeli különbségek vannak a pártok között. Lelkiismereti kérdés volt, hogy beadjam ezt a javaslatot" - mondta az [origo]-nak Medgyasszay László. "Ha a kormány javaslata is időközben elkészül, a Házszabály értelmében azt fogja először tárgyalni a Parlament, és nem az önálló képviselői indítványomat."

Ebben az esetben azonban az MDF-es képviselő módosító indítvány formájában nyújtaná be saját javaslatát - vagy a teljes szöveget, vagy integrálná saját javaslatát a kormányéba.

Az FVM szerint kezdetben 4 milliárd forintra lenne szüksége a földalapnak munkájához, Medgyasszay szerint azonban 10 milliárd forintnyi intervenciós alapot kellene elkülöníteni, így az összegről is vita várható a Parlamentben. "Az MDF szakértői kollégiumával korábban végigtárgyaltam ezt a kérdést, azt csak remélhetem, hogy a koalíciós partnerek támogatni fognak, ennek érdekében levélben kértem Orbán Viktor miniszterelnököt és Torgyán József földművelési minisztert is, hogy támogassanak" - mondta Medgyasszay.

A Nemzeti Földalap kezelésébe kerülne egyrészt a tartós állami vagyon, másrészt - ahogy az MDF-es képviselő fogalmazott - lenne egy mobil földvagyon is: az alap venne olyan földterületeket, amelyeket később aztán bérbe adna vagy árverésen meghirdetne. A javaslat szerint egyedül a természetvédelmi területek és a nemzeti parkok kezelése nem kerülne a Nemzeti Földalaphoz.

Kapcsándi Dóra

Korábban:

Parlamenti felügyelet alá vonná az MDF a földalapot (2000. július 28.)

Politikai vita a földalapról (2000. május 13.)

Nem lelkesek a koalíciós partnerek (1999. augusztus 18.)

Milliárdos állami földalap alakul? (1999. augusztus 18.)

Ajánlat:

Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium:

Medgyasszay László