Indulhat az M3-as autópálya építése

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, elhárultak az akadályok az autópálya-építkezés elől. Csütörtökön az ABN Amro Bank megadta a bankgaranciát a Betonút Rt.-nek, és röviddel ezután a CIB Bank is kibocsátotta a teljes, 8,6 milliárd forintra szóló bankgaranciát a Vegyépszer és a Betonút Rt. alkotta konzorciumnak. Az útépítő konzorcium hitelfelvételéhez szükséges kezességvállalás "csomagban" részt kapott a Hitelgarancia Rt. is, amely a Vegyépszer alvállalkozóinak munkájára vállalt garanciát - közel három és fél milliárd forint értékben. A munkálatok a konzorcium közlése szerint ma megindulnak.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délután végre pont került az M3 autópálya továbbépítéséhez szükséges pénzügyi szerződésekre. Első lépésben az ABN Amro Bank vezetői megadták a bankgaranciát az útépítő konzorcium egyik tagjának, a Betonút Rt.-nek, majd ezt követően a CIB Bank is kibocsátotta a teljes összegről szóló bankgaranciát. (A konzorcium másik tagjának, a Vegyépszernek a CIB már korábban kiadta a garanciát.) Az elmúlt napokban a Betonút Rt.-nek adott garancia hiánya akadályozta meg azt, hogy a Betonút Rt. és a Vegyépszer Rt. által alkotott kivitelezői konzorcium megkezdhesse az M3 autópálya továbbépítését.

Mint ismeretes, az ABN Amro már július közepén kiadott egy bankgaranciát, de ez nem volt elégséges a CIB Banknak ahhoz, hogy a teljes 8,6 milliárd forintos összegre szóló garanciát kiadják. A tárgyalásokat követően most elkészített garancia kielégíti a CIB, a Magyar Fejlesztési bank és a Nemzeti Autópálya Rt. (NA) követelményeit, így az építkezések elkezdődhetnek. Zdeborsky György, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója megerősítette, hogy az ABN Amro által megküldött szerződés minden szempontból kielégítő, így csütörtök délután a CIB is kiadta a garanciát a Nemzeti Autópálya Rt.-nek.

A hetek óta tartó garancia-vita megoldásában bizonyára jelentős része volt annak is, hogy a Vegyépszer alvállalkozói a Hitelgarancia Rt.-től háttérgaranciát kaptak. A Népszabadság értesülései szerint így a CIB Banknak csökkent a kockázata, hiszen a Vegyépszer Rt. 4,3 milliárd forintos garanciakeretének 80 százalékára - vagyis közel 3,5 milliárd forintra - a Hitelgarancia Rt. vállalt kezességet. (Korábban pénzügyi körökben elterjedt az, hogy a Vegyépszer garancia mögött a Magyar Fejlesztési Bank viszontgaranciája áll, de ezt a CIB első embere kategorikusan cáfolta.) A kis- és középvállalkozásoknak szóló garancia nagyságáról és az odaítélés szempontjairól a Hitelgarancia Rt. nem kívánt részleteket elárulni.

Mint ismeretes, az autópálya-építésre szóló szerződést július 10-én írta alá a Vegyépszer-Betonút konzorciummal a Nemzeti Autópálya Rt. A nyerteseknek egy hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy bemutassák a munkálatok megkezdéséhez, illetve a hitelfelvételhez szükséges, összesen csaknem 9 milliárd forint értékű bankgaranciát. A Vegyépszerért a CIB Bank, a Betonút Rt.-ért pedig az ABN Amro Bank vállalt kezességet. A garanciák aláírása után most már elvileg minden akadály elhárult az elől, hogy az M3-as autópályán megkezdjék a munkákat. A Vegyépszer-Betonút Rt. azt közölte, hogy a kivitelezési munkálatok a mai napon megkezdődnek.

Szakonyi Péter

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Betonút Rt.

Vegyépszer Rt.

CIB Bank Rt.

Korábban:

További hetekkel késik az autópálya-építés
2000. július 25.