Vágólapra másolva!
A tervezettnél magasabb infláció miatt visszamenőleges nyugdíjemelésre lesz szükség novemberben. Járai Zsigmond pénzügyminiszter a külképviseleti vezetők előtt tartott beszédében elmondta, hogy az adóbevételi többletből 20 milliárd forintot terveznek a novemberi nyugdíjemelésre. Novemberben a nyugdíjasoknak - számításaink szerint - átlagosan 7480 forinttal fizet többet a nyugdíjfolyósító.
Vágólapra másolva!

Januárban 8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. Az idénre érvényes nyugdíjemelési szabályok szerint az éves emelés mértékét 70 százalékban a várható nettó keresetemelkedés, 30 százalékban pedig a várható infláció határozza meg. A költségvetés, illetve a nyugdíjemelés kidolgozásakor a pénzügyi tárca 2000-re 6,3 százalékos pénzromlással, illetve 8,7 százalékos nettó keresetemelkedéssel számolt. A legfrissebb - májusi KSH adatok - szerint az infláció 9,4 százalékra a nettó keresetemelkedés 11,3 százalékra rúgott, vagyis a májusi adatok szerint 10,73 százalékos nyugdíjemelés járna. Az év végéig az éves infláció mérséklődik, a Reuters által megkérdezett piaci elemzők átlagosan 8,6 százalékra várják az éves pénzromlás mértékét, a Kopint-Datorg Gazdaságkutató Rt. éves szinten nettó átlagkeresetek 11 százalékos emelkedésével kalkulál. Ezen adatok alapján 10,28 százalékos nyugdíjemelés jár a nyugdíjasoknak, vagyis januárig visszamenőleg plusz 2,3 százalék.

A nyugdíjtörvény értelmében a visszamenőleges kifizetésekre novemberben egy összegben kerül sor, decemberben pedig már a korrigált nyugdíjat utalja át a nyugdíjfolyósító.

A külképviseleti vezetők hétfői tanácskozásán Járai Zsigmond, pénzügyminiszter elmondta, hogy a nyugdíjemelésre "körülbelül 20 milliárd forintot" kell fordítania a költségvetésnek az adóbevételekből. Pénzügyminisztériumi szakértők szerint a nyugdíjak 1 százalékos emelése éves szinten 10-11 milliárd forintos kiadással jár, így a 2,3 százalékos visszamenőleges emelés esetén a költségvetésnek 24,1 milliárd forintra lesz szükség az elmaradt járandóságok kifizetéséhez.
Novemberben átlagosan 7480 forint kapnak a nyugdíjasok, tavaly decemberben ugyanis a KSH adatai szerint az átlagnyugdíj 29 600 forint volt, erre kell vetíteni a plusz 2,3 százalékos emelést. Információink szerint a PM-ben 2001-re 6,5 százalékos nyugdíjemeléssel számolnak, az éves pénzromlás mértékét pedig 5-6 százalékra becsülte a pénzügyminiszter.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Központi Statisztikai Hivatal

Pénzügyminisztérium

Kopint-Datorg Gazdaságkutató