További hetekkel késik az autópálya-építés

Vágólapra másolva!
Az autópálya-építési program valaha április elsejére kitűzött kezdete újabb heteket csúszhat. Az ok: hibás az a bankgarancia, amit az ABN Amro (Magyar) Bank bocsátott ki a Betonút Rt. részére. Az ügyben emiatt ismét össze kell ülnie az ABN Amro hitelbizottságának, és várhatóan még két hétre van szükség az új, immár minden feltételt kielégítő garancialevél kiállításához.
Vágólapra másolva!

A megjelölt határidőn belül, augusztus 10-éig az autópálya-építő konzorcium ígéret szerint bemutatja a starthoz szükséges csaknem 9 milliárd forintos bankgaranciát. Az M3-as autópálya továbbépítésének csúszása nem a CIB Bankon múlik, hanem az ABN Amro (Magyar) Bank garancialevelének hiányosságából fakad.

A Betonút Rt.-Vegyépszer Rt. alkotta autópálya építő konzorcium számára a CIB Banknak kell kiadni az összesen 8,6 milliárd forintról szóló bankgaranciát ez azonban két egyenlő részből áll. A Vegyépszer Rt. bankja a CIB, így a pénzintézet az egyik 4,3 milliárd forintos garanciát "házon belül" már ki is kiadta a jövendő építkezés egyik vezető cégének. A Betonút Rt. számlavezető bankja azonban az ABN Amro Bank, amely ugyan adott már egy garancialevelet a másik 4,3 milliárd forintra, ám ez nem felel meg azoknak a követelményeknek, amelyeket az építtető Nemzeti Autópálya Rt. a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a CIB Bank közösen megállapodott. A Magyar Hírlap információi szerint az ABN Amro garancialevelében éppen a kötelezettségvállalásra vonatkozó passzusokban található ellentmondás, és a CIB erre hivatkozva nem tudta eddig kiadni az építő konzorcium számára a garancia vállalást tartalmazó levelet.

Zdeborsky György, a CIB elnök-vezérigazgatója elmondta, a teljes, 8,6 milliárd forintra szóló garancialevelet azonnal kiadják, mihelyst a követelményeknek megfelelő részgarancia megérkezik az ABN Amrótól. Zdeborsky ugyanakkor határozottan cáfolta, hogy a Magyar Fejlesztési Bank viszontgaranciája állna a Vegyépszer számára megadott 4,3 milliárd forintos garancia mögött. Ugyanakkor - fejtette ki a CIB első embere - a bank olyan fedezeteket vont be, amelyek elfogadható szintre csökkentik a garanciavállalás szintjét.

Az ABN Amro magyarországi leánybankja július közepén adta meg a bankgaranciát a Betonút Rt.-nek - mondta el a Magyar Hírlap kérdésére Préda István szóvivő. Mivel a bank ebben az ügyben nem közvetlenül a CIB Bankkal áll kapcsolatban, a módosított garanciát is a Betonút Rt.-nek kell kiadnia. Erre csak az ABN Amro hitelbizottságának ismételt döntése után kerülhet sor. A bank szóvivője szerint az új garancialevél a bizottság döntését követően két héten belül elkészülhet. Ennek kézhezvétele után a CIB is haladéktalanul elkészíti a teljes összegre vonatkozó garanciát - erősítette meg Zdeborsky György.

Biztosra vehető, hogy a megjelölt határidőn belül, vagyis augusztus 10-éig a Vegyépszer és a Betonút Rt. konzorciuma be tudja mutatni a csaknem 9 milliárd forintos bankgaranciát - közölte Jancsó János, a Vegyépszer Rt. szóvivője tegnap az MTI-vel, megemlítve, hogy folynak az egyeztetések cége és a CIB Bank között. Elmondása szerint a bankgarancia aláírását most már "csupán apróbb finomítások hátráltatják, és szinte azonnal megkezdhetik a munkákat, amint jóváhagyják a szerződést".

Szakonyi Péter

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: