Üzleti Negyed: új szolgáltatás a személyes pénzügyekről

Vágólapra másolva!
Az [origo] Üzleti Negyed című gazdasági portálja mától várja a gazdasági élet és a befektetési lehetőségek iránt érdeklődőket. A szolgáltatás a legfrissebb gazdasági hírek közlése mellett átfogó képet nyújt a magyarországi befektetési lehetőségekről, a bankrendszer és a biztosítótársaságok által kínált termékekről és szolgáltatásokról, valamint azok költségeiről. Az Üzleti Negyed oldalairól az is megtudható, hogy milyen árakra lehet számítani a legközelebbi bevásárlás alkalmával.
Vágólapra másolva!

Az új gazdasági portál befektetési rovata minden fontos információt tartalmaz a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szereplőiről: megtalálhatóak benne az összes brókercég és részvénykibocsátó legfontosabb adatai, a mértékadó külföldi tőzsdeindexek, a legfrissebb befektetési hírek és - negyedórás késéssel - a BÉT kereskedési adatai is. Csakúgy, mint az Üzleti Negyed összes többi rovatában, itt is sok, a tájékozódást megkönnyítő általános leírás és definíció található, melyek segítségével a tőzsde világában kevésbé jártas érdeklődő is eligazodhat az információk között, és kedvet kaphat a részvényvásárlásra.

Valamelyik pénzintézetnél majdnem mindenki rendelkezik bankszámlával és bankkártyával, de a kínálat ezen a piacon olyan széles, hogy már nehéz eligazodni a banki termékek között. A választásnál több szempont is ütközhet: fontos a hozam, de az is, hogy milyen erőfeszítés árán juthatunk pénzünkhöz. Ha hitelre van szükségünk, akkor is nehéz döntés előtt állunk, mert a számos bank sokféle hitelkonstrukciójának összehasonlítása sok időt és utánjárást igényel. Az Üzleti Negyed látogatói könnyen dönthetnek. A banki rovat keresői segítségével néhány másodperc alatt megtudható, hogy melyik bank hány ATM-automatával rendelkezik és ezek hol találhatók. A betétkereső a futamidő és az elhelyezni kívánt összeg beírása után megjelöli, hogy melyik pénzintézet melyik betéti konstrukciója nyújtja a legmagasabb kamatot. Hasonló keresők segítik a hitelkonstrukciók közötti választást is: a hitel összegének és futamidejének megjelölése után megtudható, hogy hol lehet a legkedvezőbb feltételek mellett jelzálogkölcsönhöz, ingatlan- vagy gépjárműhitelhez jutni. Ha sikerült bankot és betéti vagy hitelkonstrukciót választani, akkor az összes banki szerződésminta segítségével a jog útvesztőjében is eligazodást nyújt az Üzleti Negyed.

A gazdasági portál ingatlanrovata elsősorban az ingatlanok adásvételével kapcsolatos jogi kérdésekben nyújt fogódzót. Oldalain többek között szerződésminták és jó tanácsok találhatók, melyek segítséget jelenthetnek az ingatlan eladásakor vagy vételekor felmerülő fontos kérdések eldöntésében. Az adásvétel, ajándékozás vagy öröklés költségei is pontosan kiszámíthatók, mert könnyen áttekinthető táblázatok tartalmazzák a fizetendő illeték vagy adó mértékét. Az ingatlanrovat tartalmazza a Magyarországon működő lakás-takarékpénztárak legfontosabb adatait és elérhetőségét is.

A biztosítás rovat áttekintést nyújt a magyarországi gépkocsi-, lakás- és utasbiztosításokról. A biztosítótársaságok konstrukcióit néhány tipikus példán keresztül össze is hasonlítottuk egymással, hogy ki-ki az árak vagy a szolgáltatások alapján kiválaszthassa a számára legkedvezőbbet. A rovatból elérhető a kötelező felelősségbiztosításokat összehasonlító kalkulátor, amelyik - a kívánt adatok megadása után - megjelöli azt a biztosítót, amelyiknél a legolcsóbban köthető meg a gépjármű kötelező felelősségbiztosítása.

Az állás rovat - csakúgy, mint az ingatlannal foglalkozó oldalak - elsősorban a jogi kérdések megoldásában segédkezik. Itt munkaszerződés-minták és egyéb leírások találhatók, melyekből kiderül, hogy kinek milyen kötelezettségei és jogai vannak a társadalombiztosítással és az APEH-hal szemben. A rovat adatbázisában szerepel még a hazai fejvadászcégek zömének címe és egyéb elérési módja is, valamint az is megtudható, hogy melyek a jó önéletrajz és kísérőlevél legfontosabb ismérvei.

Az Üzleti Negyed adórovata a magánszemélyek és a vállalkozások állammal szembeni kötelezettségeiről és a legális kiskapukról nyújt tájékoztatást. Tartalmazza az adótörvények rövid leírását, és naponta figyelmeztet arra, melyik adónem befizetési határideje érkezett el és milyen számlaszámra kell átutalni a pénzt. Az adókedvezmények alrovatban összegyűjtve megtalálható, hogy mikor mentesülhet a magánszemély vagy a vállalkozás adófizetési kötelezettsége alól. A rovat választ ad néhány tipikusnak mondható adózási kérdésre is, például arra, hogy a cégautó után - a beszerzési ár és a megvásárlás éve függvényében - mennyi adót kell fizetni.

A nyugdíjjal foglalkozó oldalak a hazai nyugdíjrendszer ismertetésén túl a néhány éve működő magán- és önkéntes pénztárakat is bemutatják. Az adatbázisban megtalálható ezek teljes név- és címjegyzéke, az egyes pénztárak taglétszáma és a számlákon jóváírt tagdíj nagysága. A magán- és az önkéntes pénztárak közötti választást az előző adatokon túl egyéni nyugdíjszámító program is segíti, amelyik a kért adatok beírása után megadja a várható nyugdíj összegét.

Az Üzleti Negyed makro rovata a hazai gazdasági folyamatokról tájékoztat. A hírek értékelését az az összehasonlító táblázat segíti, amelyik összeveti az állami intézmények és a gazdaságkutató cégek 2000-es gazdasági előrejelzéseit.

Az árak rovat a bevásárlás megkezdése előtti tájékozódást könnyíti meg. Egy "élelmiszer-kosár" és egy "vegyi bevásárlókosár" segít összehasonlítani a hipermarketek és az üzletláncok árait, így mindenki kiválaszthatja azt az üzletet, amelyikben a számára legfontosabb termékek a legolcsóbbak.

Az Üzleti Negyed ügyintézés rovata a bürokrácia útvesztőjében kalauzolja az olvasót. A külföldi utazáshoz szükséges alapvető ismeretek is itt találhatók. Az utazás előtt nem sokkal felmerülő legfontosabb kérdésekre is válaszolunk: milyen gyorsan készül el az útlevél és milyen áron, miből és mennyit lehet vámmentesen kivinni és behozni a határon, és hova indulhatunk el útlevél nélkül, személyi igazolvánnyal. Az egyéb okmányokról is (jogosítvány, forgalmi engedély, törzskönyv stb.) minden részlet megtudható az ügyintézés rovatban: hol lehet beszerezni és megújítani őket, és mennyibe kerül az ügyintézés. Ha valaki gazdasági társaságot szeretne alapítani, az is teljes körű tájékoztatást kaphat ezeken az oldalakon.

A pályázatok rovat elsősorban vállalkozók számára készült. Innen folyamatosan nyomon követhetők a Gazdasági Minisztérium és a Pályázati Forráskombinációs Adatbázis által kínált legfrissebb pénzforrások és pályázati feltételek.

Az Üzleti Negyed valamennyi oldalát a témához kapcsolódó linkgyűjtemény és a szintén most megújult tematikus Altavizsla ajánlatai teszik teljessé. Így mindenki pontos képet kaphat arról, hogyan intézheti pénzügyeit a leggazdaságosabban.