Őszig kitarthat a húszforintos tojásár

Vágólapra másolva!
Eddig nyáron még soha nem volt 20 forintnál drágább a tojás. Most viszont már ennyiért vagy még ennél is többért árusítják darabját a nagyobb üzletközpontokban. Szakemberek szerint ősztől várható az árak lassú visszarendeződése.
Vágólapra másolva!

A múlt héten még "csak" 13,50-ért vették át a tojást a termelőktől az üzletláncok, a héten már 15-16 forintot is megadtak értük, hogy aztán 20 forintért vagy afölötti összegért adják tovább. Ilyen magas még soha nem volt a tojás ára nyáron - nyilatkozta lapunknak Gubis János, a Tojás Szövetség illetékese.

A hirtelen drágulás okaként említette, hogy a múlt évben a nagyüzemi árutojás-termelő telepek összességében 640 ezer tojóval csökkentették állományukat, s a háztáji termelés is visszaesett. A drágulásba a takarmányárak növekedése is belejátszott.

A szakember szerint, amennyiben a takarmányárak nem növekednek tovább, a tojás drágulása is megáll. Jelenleg egy tojás árában 6-7 forintot tesz ki a takarmány költsége.

Mostani árakon számolva a termelőnek egy tojás 12,50 forintjába kerül, azaz most 2,50-3,50 forint hasznot könyvelhet el darabonként, amennyiben a nagykereskedőnek szállít. Gubis János szerint ha egy tojáson legalább egy forint haszon van, az már megéri a termelőnek. Azzal, hogy most 15-16 forintért veszik át tőlük az árut, kompenzálhatja múlt évi és első féléves veszteségeiket.

A szakember szerint a most beállított új állomány révén augusztus végén, szeptemberben megnő a kínálat, ami lefelé viheti az árakat.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)