Egyre népszerűbbek az áruvásárlási hitelek

Vágólapra másolva!
A klasszikus áruhitelek állománya a tavalyi év végén meghaladta a 26 milliárd forintot. A 100 ezer forintos határig fedezet és kezes nélkül megköthető hitelszerződések fő vonzereje, hogy az ügyfelek az anyagi lehetőségeiktől függetlenül, rövid időn belül vagy akár azonnal hozzájuthatnak a kiszemelt árucikkhez. A hitelek jelenleg 25-30 százalékos éves kamaton futnak, de a birtoklási láz hevében a vásárlók nem sokat töprengenek, így azt sem gondolják végig, hogy a futamidő lejártáig gyakran akár a termék árának dupláját is kifizetik.
Vágólapra másolva!

Bármennyire is drága, egyre nagyobb teret hódít az áruvásárlási hitel. A 100 ezer forintos határig fedezet és kezes nélkül megköthető hitelszerződések fő vonzereje, hogy az ügyfelek az anyagi lehetőségeiktől függetlenül, rövid időn belül vagy akár azonnal hozzájuthatnak a kiszemelt árucikkhez. A javuló gazdasági helyzet és a csökkenő infláció mellett az emberek bátrabban adósodnak el, és nem gondolják végig, milyen komoly terhet vállalnak magukra - kamat és kezelési költség formájában - a törlesztőrészletek kifizetésekor.

Az áruhitelek ma Európa-szerte 25-30 százalékos éves kamaton futnak, s ez a szint csak néhány év alatt eshet 20 százalék alá. A magyar bankpiacon jelenleg egy 100 ezer forintos hitel havi törlesztőrészlete egyéves lejáratnál 9600 és 9670, 2 éves lejáratnál 5440 és 5500, 3 éves lejáratnál pedig 4400 és 4160 forint között van. Általában 60 és 85 ezer forint hitelt igényelnek.

A hazai bankok közül a legnagyobb ügyfél- és hitelforgalmat az OTP Bank bonyolítja le, de a piacon sorra jelennek meg az újabb szereplők. A klasszikus áruhitelek állománya a tavalyi év végi adatok szerint összesen 26 milliárd forintot tett ki, ebből tizenkettőt az OTP, hatot a Cetelem és négyet a Budapest Bank helyezett ki. A nagyobb finanszírozó cégek arra számítanak, hogy idén duplájára növelik forgalmukat.

A konstrukciók fő előnye, hogy 100 ezer forintig minden anyagi önerő nélkül igénybe lehet venni, a hitelt gyorsan elbírálják és folyósítják. Hátránya, hogy a vásárláskor kifizetett összegen felüli törlesztőrészletek kamata, illetve kezelési költsége olyan magas, hogy mire a futamidő letelik, az ügyfél közel a dupláját fizeti ki annak az árnak, amibe a termék eredetileg került. 1997. január elseje óta a pénzintézetek, illetve egyéb finanszírozó cégek kötelesek megadni minden fogyasztási cikkhez a teljes hiteldíjmutatót, hogy a vevő eldönthesse, igénybe akarja-e venni a hitelintézet konstrukcióját vagy sem. A teljes hiteldíjmutató nevéből adódóan nemcsak a kamatot, hanem a kezelési és minden egyéb költséget magában foglalja.

Az áruhitelek termékköre folyamatosan bővül. Ma már az egyszerű turmixgéptől a több tízmilliós autóig mindenféle céllal igénybe lehet venni a finanszírozási cégek segítségét. A pénzügyi vállalkozások szívesen foglalkoznak a "csip-csup" ügyekkel is, ugyan jóval kisebb haszonkulccsal végzik el ugyanazt az adminisztrációt, mint egy nagyobb kölcsön esetében, de nem is kívánhatnának maguknak jobb indirekt reklámot annál, mint megjelenni olyan környezetben, ahol kizárólag önszántukból fordulnak hozzájuk az ügyfelek.

A Budapest Bank nemrégiben külön céget alapított az áruhitel lebonyolítására és kézbentartására. A 20 millió forintos alaptőkével létrehozott Budapest Áruhitel Rt. célja, hogy 3 év alatt 8 millió dolláros beruházással kiépítsen egy elektronikus úton történő, Budapest-Online névre keresztelt szolgáltatást. Az internetes áruhitelezés első évében a bank és közel 900 kiskereskedelmi partner rendszereit igazítják egymáshoz kétmillió dolláros beruházás keretében. Az e-business során a kereskedők percek alatt kapcsolatba léphetnek a pénzintézettel, és elbírálhatják a hitelkérelmeket. Ha a tervezet beválik, hamarosan az elektronikus úton történő vásárlás felé fordul a társaság.

(Népszava)