Vágólapra másolva!
A biztosítótársaságok 3,6 millió életbiztosítási és 8,6 millió nem életbiztosítási szerződéssel rendelkeztek ez év március 31-én. Az előbbiek száma 4 százalékkal kisebb, az utóbbiaké 5 százalékkal nagyobb volt, mint az egy évvel korábban - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által közzétett, az első negyedév adatait összegző jelentésből.
Vágólapra másolva!

Az életbiztosítások közül továbbra is a vegyes életbiztosítások a legnépszerűbbek, amelyek akkor is fizetnek, ha meghal a biztosított és akkor is, ha életben van a biztosítási időszak végén. Ennek ellenére számuk egy év alatt 2,8 millióról 2,4 millióra csökkent. Ezzel egy időben a befektetéshez kötött életbiztosítások száma 103 ezerről 176 ezerre emelkedett. A fejlett országokban a kettő nem zárja ki egymást, mivel a kétféle - elérési és halál eseti - kockázatot tartalmazó biztosítások után a legtöbben befektetési jellegű életbiztosítást is kötnek. A casco biztosítások száma 428 ezerről 573 ezerre emelkedett. Bő egymilliós darabszámmal lényegében stagnált a tűz- és elemi kockázatokra, illetve 2,2 millió darabszámmal az egyéb vagyoni kockázatokra kötött biztosítások száma. A kötelező jármű-felelősségbiztosítások szerződésállománya 2,9 millióról 3 millióra emelkedett.

A legtöbb díjbevételt a Hungária Biztosító érte el (26,9 milliárd forint), őt követi a Generali-Providencia 15,2, majd az ÁB-Aegon 13,8, illetve az NN biztosító 12,4 milliárddal. A díjbevételből továbbra is a vegyes életbiztosításokra jut a legtöbb. Egy évvel korábban 18,2 milliárd, ez év március végén 22,3 milliárd volt ez a szám. A befektetéshez kötött életbiztosítások díjbevétele ugyanebben a két időpontban 5,5, illetve 13,3 milliárd forint volt. A casco biztosításokból származó bevétel 10,7 milliárdról 13 milliárdra emelkedett egy év alatt. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjbevétele 15,6 milliárdról 17 milliárdra növekedett. A különféle vagyoni kockázatokra együttesen 1999. március 31-éig 16,4 milliárd, az idei első negyedévben 18,2 milliárd forintot fizettek be a szerződéskötők.

A casco biztosításokra a múlt év első negyedévében 6 milliárd, az ideiben 8,9 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók. A jármű-felelősségbiztosításoknál ugyanebben a két időpontban 10,4, illetve 11,5 milliárd forint volt a kifizetés. A vagyoni kockázatoknál tavaly 7,3 milliárd, az idei első negyedévben pedig 5,3 milliárd volt a biztosítók kár-kifizetése.

Németh Géza

(Magyar Hírlap)