Vágólapra másolva!
Száznyolcvan fokos fordulatot vett egy év alatt az általános forgalmi adó befizetési trendje. Lapunk információja szerint ez év június végéig az időarányos előirányzatnál 62 milliárd forinttal több áfa folyt be a költségvetésbe, míg tavaly ilyenkor 60 milliárd forintos volt az elmaradás a tervezetthez képest.
Vágólapra másolva!

Június végéig csaknem 572 milliárd forintnyi általános forgalmi adóval gazdagodott a költségvetés, ami az egész évre előirányzott 1019,5 milliárd forintos keretnek az 56,1 százalékát teszi ki. Ez 62 milliárd forinttal felülmúlja az időarányosan tervezett áfabevételt és 142 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál. Ez azt jelenti, hogy az idei hat hónap alatt a tavaly ilyenkori 430 milliárd forintnyi áfabevétel egyharmadával több forgalmi adó folyt be a költségvetésbe.

Még kedvezőbb a kép, ha az adóhivatal által az év közepére várt teljesüléshez viszonyítjuk a befolyt összeget. Az APEH ugyanis június végére nettó 466 milliárd forintot várt ebből az adónemből, ehhez képest 106 milliárd forinttal többel gazdagodott a költségvetés. A második negyedévben valamelyest csökkent a különbség a két év hasonló időszakában beszedett áfabevételek között. Az első három hónapban 83, a másodikban pedig 59 milliárd forinttal több forgalmi adó folyt be ebben az évben, mint tavaly.

A kedvező tendencia szekértők szerint nagyrészt azzal indokolható, hogy az idei előirányzatot lényegesen óvatosabban tervezte a Pénzügyminisztérium, mint az előző évit. Az elmúlt évre az 1998-ban beszedett 796,9 milliárd forinthoz képest 188 milliárd forinttal, azaz 24 százalékkal több áfabevételt hagyott jóvá az Országgyűlés. Ehhez képest tavaly az egész évre tervezett 985 milliárd forintnál 43,2 milliárd forinttal kevesebb forgalmi adó folyt be. Ezzel szemben az idei 1019,5 milliárdos előirányzat csupán 8,3 százalékkal haladja meg a tavaly beszedett 941,8 milliárd forintot.

Az időarányosnál jobban teljesülnek a személyi jövedelemadó bevételek is. Június végéig a költségvetés, valamint a helyi önkormányzatok számára ebből az adónemből előirányzott, összesen 877,8 milliárd forintnak az 51,4 százaléka, azaz 451,4 milliárd forint folyt be. Ez 12,5 milliárd forinttal több az ilyenkorra tervezettnél.

A gazdálkodó szervezetek által fizetett társasági adóból június végéig 84,3 milliárd forint - a 277 milliárdos előirányzat 30,4 százaléka - folyt be. Ez négymilliárddal több, mint amennyit az APEH erre az időszakra várt. Tavaly ilyenkor az éves előirányzatnak még csak a 29 százaléka teljesült. Nagy az elmaradás a pénzintézeti társasági adóbevételekben. Az első félévben csupán 6,6 milliárd forint folyt be ebből az adónemből, ami az egész évre tervezett 22 milliárdnak csupán a 27,3 százalékát teszi ki.

Időarányosan teljesülnek tb-járulék bevételek. Az egész évre tervezett 1324,7 milliárd forintnak a felét szedte be az év közepéig az adóhivatal. Kedvező képet mutat az egészségügyi hozzájárulás befizetése is, amiből az első félévben a tervezett 178,6 milliárd forintnyi előirányzatnak az 50,8 százaléka, azaz 90,8 milliárd folyt be.

Dutka Noémi

(Népszava)