Forradalom a vízen és a parton – trendváltás a hajózásban?

Vágólapra másolva!
Pörög a piac, növekvő kereslet a nagyobb vitorlásokra, közben pedig az autókhoz hasonlóan a hajóknál is elindult az elektromos forradalom. A hajózás legújabb trendjeivel február 27-étől ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Budapest Boat Show-n. A Hungexpo-n négy napon át tartó rendezvényen megjelenő közel száz kiállító jól mutatja, hogy idehaza is növekszik a hajók iránti kereslet, és egyre többen választják a mozgó „nyaralót" az ingatlanok helyett.
Vágólapra másolva!
Forrás: Hungexpo

Egyre népszerűbb szabadidőtöltési lehetőség Magyarországon a hajózás, folyamatosan emelkedik a nemzetközi és a magyar piacon is a nagyobb méretű vitorlások és az elektromos hajók iránti igény. A hajós piacon 2020-ban sem lassul a pörgés, miközben egy trendváltás is körvonalazódni látszik.

Jön az elektromos boom

Ha a 2020-as trendeket nézzük, a világ egyik legjelentősebb nemzetközi hajós seregszemlén, a düsseldorfi hajókiállításon egyértelműen kiderült, hogy idén a stílusos, környezetbarát és halk hajóké lesz a főszerep a hajózásban. Ugyanakkor erőteljes fejlődésnek indultak az elektromos hajók, amelyek egyre hatékonyabbak, egyre nagyobb hatótávval rendelkeznek, azaz egyre inkább alkalmasak lesznek a mindennapi használatra.

Ennek a jegyében mutatták be a BMW i3 akkumulátorának a „vizekre tervezett” verzióját, amely nagyobb hatótávot és nagyobb maximális sebességet garantál. Tavaly megdőlt az elektromos hajók gyorsasági rekordja is: az SAY-Yachts modellje 48 csomóval, azaz 89 kilométer per órás sebességgel hasított a vízen. A környezetkímélőbb elektromos motorok iránti igény növekszik, nem véletlen, hogy a tengeri dízelmotorok egyik legnagyobb gyártója, a Volvo Penta 2021-től a teljes motorválasztékában kínál majd elektromos motorokat az ügyfeleinek.

Forrás: Hungexpo

Könnyen kezelhető és kényelmes

A magyar tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre komolyabb az igény a villanyhajókra, emellett a globális trendekkel összhangban a 35-40 lábnál nagyobb vitorláshajókra. Ezeknél már elvárás a könnyű kezelhetőség, a gyorsaság, a nagy vitorlafelület és a kényelem. Az új fejlesztésű vitorlásokat a nagy terek, a széles körű műszaki felszereltség jellemzi, ugyanakkor ezeket a hajókat úgy tervezték, hogy amellett, hogy a vitorlázás sportélmény legyen, a kikötés után a hajó kényelmes lakhelyként is szolgáljon.

Idehaza a hajók iránti keresletet fűti az is, hogy a hajóbérlés egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Balatonon, az érintett cégek pedig egyre korszerűbb hajókból álló flottákkal várják az érdeklődőket. Közben sokan vannak, akik a 3-5 millió forintról induló hajók iránt érdeklődnek. Ma már ezekben is megtalálhatóak a kényelmi berendezések, van bennük mosdó, vagy akár konyhasarok is.

Vízparti telek helyett

A fokozódó kereslet érthető, hiszen egy hajóval lényegében egy „mozgó vízparti telekre” tehetünk szert. Az elmúlt években masszív emelkedést mutató balatoni ingatlanárakat nézve logikus lépés a hajóvásárlás, hiszen egy-egy kisebb telekkel rendelkező hétvégi ház, nyaraló, családi ház négyzetméterára településtől függően 500 ezer és 1 millió forint között is lehet.

Forrás: Hungexpo

Az érdeklődők számos ilyen mozgó nyaralót akár személyesen is bejárhatnak 2020. február 27. és március 1. között is az ország legnagyobb szárazföldi kikötőjében, a Budapest Boat Show-n és a vele egy időben rendezett Utazás kiállításon. A Hungexpo négy napos rendezvényén közel száz kiállító és 130 hajó mutatkozik be, a látogatókat pedig bemutató medencével és egész napos színpadi programokkal is várják a szervezők. Bővebb információ és jegyvásárlás a www.boatshow.hu oldalon található. A kiállítás stratégiai partnere a Magyar Vitorlás Szövetség és a Balaton Boat Sow, szakmai védnöke a Hajóipari Vállalkozók Egylete és autós partnere az Audi.