A mobil, ami átugorja az ár-szakadékot

Vágólapra másolva!
Csak árból ad le a Huawei Nova 5T, minden másban topligás
Vágólapra másolva!
Forrás: Huawei

Jó ideje megfigyelhető, hogy a piacon megjelenő telefonok között egyre nagyobb szakadék tátong. Az elérhető árú készülékek minden olyan alapfunkciót tudnak, amire a felhasználóknak igénye lehet, tehát kezelik a kommunikációs és közösségi applikációkat, egyszerűbb játékokat, és viszonylag vállalható képeket készítenek, amelyeket valamilyen app divatos szűrőjével feldobva már egész jól mutatnak Instagramon vagy Facebookon. Aki azonban ennél többre vágyik, például profi szintű fényképezésre, és olyan hardverre, amelynek az erősebb játékok, vagy akár a szimultán használt appok sem okoznak problémát, sokkal mélyebbre kell azsebébe nyúlnia.

Manapság egyre több helyről hallani, hogy a csúcsmobilok árai "elszálltak" és a vásárlók legnagyobb része számára ezek a modellek inkább csak vonzó marketingeszközök ahhoz, hogy aztán az adott gyártó valamilyen olcsóbb termékét válasszák. Pont ezért jó hír, hogy vannak olyan gyártók, akik igyekeznek ezt az egyre táguló árbeli szakadékot áthidalni és az elérhetőbb kategóriában is csúcsközeli szintet nyújtani.

A Huawei egyik legfrissebb készüléke, a Nova 5T kiváló példa erre: a gyártó egyszerre kedvez azoknak, akik erős, akár komolyabb játékokat futtatni bíró készüléket keresnek, valamint azoknak, akik a mobilos fotózást szeretnék kompromisszumok nélkül élvezni. A két követelmény közül az elsőt az erős Kirin 980 AI processzor garantálja, amely mellett 6GB RAM dolgozik a készülékben, de szoftveresen is arra optimalizálták a telefont, hogy minél gyorsabban reagáljon, az EMUI 9.1 felhasználói felület késleltetés nélkül indítja az appokat.

Kameraképességeit tekintve szintén látványos a Nova 5T tudása. A hátlapon összesen négy fotós érzékelő dolgozik: egy 48 megapixeles főkamera, egy 16 mexapixeles széleslátószögű kamera, egy 2 megapixeles makro-lencse, valamint egy ugyanilyen felbontású bokeh szenzor. Az elsővel értelemszerűen kifejezetten részletes, kontrasztos és színgazdag képek készíthetőek, míg a kiegészítők a tájképek vagy épp a hiper-közeli felvételek készítésekor segítenek, továbbá a mobillal olyan fotókat is készíthetünk bárkiről, ahol a háttér profi, tükörreflexes fényképezőgépekhez hasonlóan mosódik el. Ehhez még vegyük hozzá, hogy a mobil előlapi kamerája sem akármilyen, 32 megapixeles egységet kapunk, amellyel a szelfik vég véletlenül sem lesznek mákos, életlen, csak szűrővel feljavítható próbálkozások.

Végül ejtsünk pár szót arról is, hogy a Huawei Nova 5T külsőre is prémium hatást kelt, ezért nem kell rejtegetni akkor sem, ha a telefonjaikat státusszimbólumként lobogtatóktársaságában használjuk. Az igényesen kidolgozott készülékház stílusos színekbenérhető el, a hátlapjának fém-üveg hatású kialakítása kifejezetten megkapó és a nagy fényerejű, színgazdag, teljes előlapot kitöltő 6,2 hüvelykes fullHD+ felbontású kijelző is vonzza a szemet.

Ha valakitől a mai mobiltrendek és a fenti specifikációk alapján azt kérnénk, tippelje meg a Nova 5T árát, esélyesen mondana akár 300 ezer fölötti összeget is, hiszen ilyen tudással más csúcskészülékek gyakran még meg is haladják ezt az árkategóriát. Ehhez képest a Huawei képes volt kevesebb, mint az említett összeg feléért piacra dobni a készüléket, ami egyrészt csattanós válasz azon gyártóknak, akik szerint a prémium készülékek ára nem srófolható lejjebb a mai extrém szintről, másrészt minden bizonnyal örömhír azoknak, akik nem akarják, vagy nem tudják egy jó állapotban lévő használt autó árát egy telefonra költeni, de mégis minőségre vágynak. Mondhatni, úttörő kezdeményezés a Nova 5T példája, hátha trend lesz belőle.