Ünnepi hitel, hétköznapi törlesztés

Vágólapra másolva!
Az ünnepi időszakban is döntsünk tudatosan pénzügyeinkről!
Vágólapra másolva!
Forrás: MNB

Már megszokhattuk, hogy jóval az adventi időszak előtt karácsonyi járja át meg az üzleteket, bevásárlóközpontokat. De a boltok nemcsak az idejekorán felállított karácsonyfákkal és látványos dekorációkkal ébresztenék fel bennünk az ünnepi várakozást, hanem csábító akciókkal is felhívják a figyelmünket arra, hogy elérkezett az ajándékvásárlási szezon. Ilyenkor hajlamosak vagyunk a szeretteinkre gondolva olyan termékekre is könnyedén pénzt kiadni, amelyeket az év bármely más szakaszában nem vásárolnánk meg, vagy azért, mert a mi pénztárcánknak túlságosan drágák, vagy azért, mert valójában nincs is szükségünk rájuk. A lehetőségeinket meghaladó költekezést kölcsönökkel próbáljuk finanszírozni, ám a hitelfelvételről meghozott döntéseink sokszor nem eléggé átgondoltak.

A gyorskölcsönökkel – az elnevezésükhöz hűen – gyorsan, hitelbírálat és kezes nélkül juthatunk pénzhez, de az átlagosnál jóval nagyobb kamatteher mellett. Ezért fontos, hogy mérlegeljük, mielőtt egy heti, viszonylag alacsony törlesztőrészletet kínáló gyorskölcsönt felveszünk: megéri-e, hogy vállaljuk a nagyobb kamatot, illetve a törlesztőrészleteket valóban fizetni tudjuk-e rendszeresen. Azt is érdemes átgondolnunk, hogy személyi kölcsönt vegyünk-e fel, vagy inkább olyan ajándékot vásároljunk, amelyhez áruhitel kötődik (esetleg 0%-os kamattal). Az előbbi ugyan nem köti meg a kezünket a felhasználás célját illetően, de a konkrét termékekhez kötődő áruhitelekkel szemben jelentős kamattal számolhatunk. Könnyebben vesszük rá magunkat az év végén új hitelkártya-szerződést kötésére, esetleg a már meglévő hitelkártyánk túlhasználatára is. Ebben az esetben is a hiteltűrő-képességünk szintje a döntő: biztosan vissza tudjuk törleszteni a kártyával vásárolt termékek ellenértékét?

A legfontosabb kérdéseket még a hitelfelvétel előtt fel kell tennünk magunknak. Érdemes tájékozódni a hitelek piacán, mielőtt felelős döntést hoznánk. A tájékozódásban segítségünkre lehet a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Navigátor mobilalkalmazása, amelyen keresztül számos más funkció mellett megkereshetjük az elérhető hitelkonstrukciókat sőt, még összehasonlítást is végezhetünk. Az applikáció elérhető iOS és Androidos készülékekre is. Pénzügyi tervezéshez további hasznos tudnivalók találhatók a Pénzügyi Navigátor weboldalán.