Nem minden arany, ami fénylik

Vágólapra másolva!
Befektetési döntéseink előtt tájékozódjunk a szolgáltatókról!
Vágólapra másolva!
Forrás: MNB

A szokatlanul magas hozam gyakran önmagában is felkelti a befektetők figyelmét, ám a gyakorlottabbak tudhatják, hogy a gyors meggazdagodás ígéretét sosem adják ingyen. A kockázat nagysága és a hozam mértéke kéz a kézben jár, magából a befektetési formából adódik, ezért különösen gyanús lehet, ha egy cég bombabiztos ajánlattal, irreálisan magas hozammal kecsegtet.

Kulcsfontosságú ezért, hogy alaposan megismerjük a választott szolgáltatónkat és objektív információkkal rendelkezzünk megbízhatóságáról. A Magyar Nemzeti Bank online intézménykeresője segítségével megtalálható minden, Magyarországon engedéllyel működő, pénzügyi szolgáltatási tevékenységet nyújtó szervezet és személy. A programmal kiszűrhetők azok a pénzügyi szolgáltatók is, amelyekkel kapcsolatban a jegybank figyelmeztetést adott ki és ezért nem feltétlenül alkalmasak arra, hogy befektetési céljaink elérésében partnerünk legyenek.

A befektetéseink nagy részét ma már értékpapírszámlán keresztül intézzük. A néhány piaci részvénytől egészen az összetett kötvényportfóliókig sokféle befektetésünk lehet, amelyeket pénzügyi szolgáltatóink értékpapírszámlákon vezetnek. A számlatulajdonosok túlnyomó többsége csak a szolgáltatójától kapott tájékoztatók alapján értesül arról, hogyan alakul a számláikon elhelyezett pénzösszegek sorsa.

Forrás: MNB

Tudatos befektetőként azonban segítheti tisztánlátásunkat, ha magunk is ellenőrizzük, hogy a szolgáltató számunkra megküldött adatai megegyeznek-e a jegybank által nyilvántartott adatokkal. Ebben van segítségünkre az ÉSZLA, vagyis a Magyar Nemzeti Bank értékpapírszámla-lekérdező alkalmazása, amelynek segítségével összevethetjük a szolgáltatónk adatait azokkal az adatokkal, amelyeket az a jegybank felé kötelezően lejelentett. Így átlátható képet kaphatunk arról, hogy az értékpapírszámlánkon kezelt befektetésünk pontosan milyen állapotban van és ha eltérést tapasztalunk, a szolgáltatónál tájékozódhatunk az eltérés okáról.

Lásson Ön is tisztán, ha a befektetéséről van szó! Már a befektetési döntés meghozatala előtt tájékozódjon választott pénzügyi szolgáltatójáról az MNB intézménykeresőjével, értékpapírszámlán vezetett befektetését pedig kövesse figyelemmel az ÉSZLA-n keresztül!